Nieuws

Wikileaks lekt onbedoeld een hoop malware

In alle haast om geheime e-mails heeft klokkenluiderwebsite Wikileaks over het hoofd gezien dat er heel wat malware tussen de berichten zat.

In de haast om met nieuw gevoelig materiaal te komen, heeft Wikileaks meer dan 80 verschillende varianten van malware gepubliceerd. Het gaat om gelekte e-mails die de klokkenluiderswebsite vrijgeeft van de AKP-partij van de Turkse president Erdogan. Veiligheidsexpert Vesselin Bontchev nam de berg gedumpte e-mails onder de loep, en stelde vast dat er heel wat geïnfecteerde berichten bij het lek zaten. Het overgrote deel van de malware was niet erg gevaarlijk: het bestond uit alledaagse spam en phishing e-mails. In het verleden heeft Wikileaks al eens bewust malware op de wereld losgelaten, maar dit lijkt niet nu het geval.

Volgens Wikileaks moeten de gelekte e-mails meer inzicht geven in de machtsstructuur binnen de AKP. Journalisten die de berichten hebben uitgepluisd, rapporteren echter dat het materiaal niet aan die verwachting voldoet. Het lek bestaat voornamelijk uit e-mails van mailinglijsten (denk bijvoorbeeld aan nieuwsbrieven) en inderdaad spam.

De klokkenluiderswebsite kan tegenwoordig op heel wat kritiek rekenen. Een maand geleden bleek bij een eerdere lek van Turkse informatie dat er een grote database was inbegrepen met uitgebreide informatie over bijna elke vrouw met stemrecht in Turkije, iets dat door verschillende experts als gevaarlijk en een grote inbreuk op de privacy werd bestempeld.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business