Nieuws

Google werkt aan mysterieus nieuw besturingssysteem

Google werkt aan een volledig nieuw besturingssysteem met codenaam Fuchsia. Waar het OS precies voor zal worden ingezet, blijft voorlopig nog gehuld in mysterie.
Beeld: Lissandra Melo / Shutterstock.com

Google werkt aan een nieuw besturingssysteem met de codenaam Fuchsia, zo blijkt uit code die is verschenen op zowel Googles eigen code repository als Github. Waar het OS precies voor moet dienen, is voorlopig nog een mysterie.

Het enige dat we al concreet weten, is dat Fuchsia, in tegenstelling tot Android en Chrome OS, geen gebruik maakt van de Linux-kernel. Het besturingssysteem is daarentegen gebaseerd op Magenta, een microkernel die op zijn beurt is gebaseerd op LittleKernel. LittleKernel wordt gebruik voor embedded systemen, ofwel computers die zijn geprogrammeerd om een specifieke functie uit te voeren. Dat doet vermoeden dat Fuchsia zou kunnen worden gebruikt om Googles OnHub-router en andere IoT-toepassingen aan te sturen.

[related_article id=”162577″]

Magenta kan echter meer dan dat, zo blijkt uit Googles eigen documentatie over de kernel. Volgens die informatie is de software gericht “moderne telefoons en computers met snelle processors en niet-triviale hoeveelheden RAM-geheugen”. De kernel ondersteunt een aantal geavanceerde functies en biedt bovendien ondersteuning voor graphics rendering, wat doet vermoeden dat Googles ambities voor het besturingssysteem toch elders liggen. Bovendien heeft het bedrijf uit Mountain View eerder al een eigen OS voor IoT-toepassingen gelanceerd.

Er gaan daarom stemmen op dat Fuchsia misschien wel zal worden ingezet om Android en Chrome OS te verenigen in één besturingssysteem. Dat gerucht kwam vorig jaar bovendrijven, maar werd snel door Google de kop in gedrukt. Volgens andere theorieën zou het dan weer gaan over een besturingssysteem voor augmented reality-interfaces. Ook dat lijkt niet zo ver gezocht aangezien Google, net als alle andere techgiganten, volop met virtual en augmented reality aan het experimenteren is.

Voorlopig houdt Google de lippen nog stijf op elkaar en blijft het gissen naar wat de internetreus met Fuchsia van plan is.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Koop jij de nieuwe iPhone 15?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business