Nieuws

Japan wil Olympische medailles van smartphones maken

Japan wil zijn olympische medailles voor 2020 vervaardigen uit gerecycleerde technologie. Krijgt Nafi Thiam over vier jaar een rozegouden medaille om de hals?
Beeld: Knack

Het Japanse Olympisch Committee wil Tokio 2020 in het teken zetten van duurzaamheid. Daar horen ook medailles uit gerecycleerde materialen bij, zo schrijft Engadget. Een lovenswaardig plan, al duiken er meteen enkele problemen op: waar gaan ze bijvoorbeeld de benodigde materialen halen? Op de afgelopen Zomerspelen werden immers ruim duizend medailles uitgereikt.

[related_article id=”185115″]Om zich van de noodzakelijke materialen te voorzien, zouden de organisatoren geen donaties vragen aan mijnbedrijven. In de plaats daarvan zouden ze zich wenden tot de ‘stedelijke mijnen’. De hedendaagse stad herbergt meer dan genoeg technologische gadgets om meerdere Olympische Spelen te voorzien van edelmetaal.

Er moet echter ook rekening worden gehouden met de natuurlijke kringloop die vandaag reeds bestaat: alle brons, zilver en goud die kan gewonnen worden uit oude toestellen wordt tenslotte hergebruikt om nieuwe toestellen te fabriceren. Het Japans Committee heeft daarom bij verschillende merken gepolst of zij ideeën hebben om een recyclageproject op poten te zetten, zonder daarbij de recyclagecyclus te onderbreken.

Het Japans Olympisch Committee noemt het recyclageproject zelf een manier om ‘dagdagelijkse technologiegebruikers deel te laten uitmaken van de Spelen’. Als ze slagen in hun opzet, zullen ze recyclage alleszins opnieuw op de kaart zetten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business