Nieuws

Wifi wordt drie keer sneller dankzij uitvinding MIT

Door transmitters met elkaar te laten samenwerken, kunnen wetenschappers van MIT wifi drie keer sneller maken en het bereik verdubbelen.

In drukke plaatsen, zoals een sportevenement of beurs, laat de kwaliteit van wifi vaak de wensen over. Dit komt doordat we met z’n allen proberen gebruik te maken van het medium, waardoor het spectrum waarin signalen verstuurd worden overvol geraakt. Het plaatsen van extra access points kan dit probleem bovendien niet oplossen. De transmitters zullen immers met elkaar interfereren.

“In de huidige draadloze wereld kan je het probleem van een overvol wifispectrum niet oplossen door extra transmitters de gebruiken. Deze zullen nog steeds met elkaar interfereren,” legt de doctoraatstudent Ezzeldin Hamed het probleem uit. “De oplossing voor dit probleem is om alle access points te laten samenwerken, zodat het beschikbare spectrum efficiënt gebruikt kan worden.”

Samenwerken

Wetenschappers aan MIT hebben een manier gevonden om deze samenwerking tot stand te brengen. Volgens hen is MegaMIMO 2.0 drie keer sneller dan bestaande wifisystemen en verdubbelt de techniek het wifibereik. Ze zijn hierin geslaagd door verschillende access points aan te sturen op dezelfde tijd, zelfde frequentie en zonder interferentie te creëren.

Het team onderzoekers heeft algoritmes ontwikkeld die de fasen van transmitters met elkaar synchroniseren. Hierdoor kunnen verschillende onafhankelijke transmitters data versturen in hetzelfde deel spectrum naar verschillende onafhankelijke ontvangers, zonder dat interferentie wordt gecreëerd.

“Dit werk biedt een volledig nieuwe manier om wifi te voorzien op campussen en binnen bedrijven,” vertelt Sachin Katti, een MIT-professor. “Huidige oplossingen leveren trage en onstabiele prestaties. Deze technologie heeft het potentieel om connectiviteit met hoge capaciteit te bieden aan iedere gebruiker.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business