Nieuws

Mars-simulatie bewijst leefbaarheid in isolatie

HI-SEAS bewees, in samenwerking met NASA, dat een geïsoleerde samenleving kan overleven zonder dat de ene de andere om zeep wilt helpen.

Wanneer we binnen afzienbare tijd enkele astronauten naar Mars zullen sturen, zal dat in een kleine groep zijn, die voor langere tijd vreedzaam moet samenleven, en dat terwijl elk lid van de missie onder verschrikkelijk veel stress en druk zal staan. Een missie naar Mars is dan ook niet enkel een technische uitdaging, maar ook een psychologische. Een simulatie van zo’n Mars-reis ging na of relatief isolement leefbaar is in een ruimtelijke situatie.

[related_article id=”184484″]Wie naar het Internationaal Ruimtestation ISS wordt gestuurd, merkt al snel dat het een hele uitdaging is om op een kleine oppervlakte te moeten samenleven met mensen van verschillende nationaliteiten. Dat zegt ook Scott Kelly, de man die als eerste mens ooit een volledig jaar in de ruimte doorbracht. Wie naar Mars wordt gezonden, zal hoogstwaarschijnlijk zelfs meerdere jaren in de ruimte zijn.

Terranauten

De Mars-simulatie die HI-SEAS heeft opgezet in samenwerking met NASA is dan ook geen overbodige luxe. De zes mensen die uitverkoren waren voor het experiment werden een jaar lang in een tent-achtig paviljoen ondergebracht, dat nog het best te vergelijken valt met de Mars-basis uit ‘The Martian’. Terwijl de omstandigheden nog niet zo Spartaans waren als bij een echte Mars-missie, leefden ze daar toch onder een strikt regime.

Zo moesten ze zoveel mogelijk voorzien in hun eigen noden, bijvoorbeeld door water te halen uit een grond die volledig droog lijkt. Wilden de terranauten naar buiten, dan moest dat in volledig ruimtepak. Van comfort was geen sprake en van goed eten evenmin; overleven deden ze op voedsel uit blik of poeders.

Desalniettemin slaagde het zestal erin elkaar niet uit te moorden en wisten ze zelfs het goede fatsoen te bewaren. De volgende stap is nu een nog langer durend project. Nasa is daarvoor de screening van kandidaten al begonnen. Geïnteresseerden worden zorgvuldig uitgekozen op enkele kwaliteiten, waaronder hun capaciteit om samen te leven met anderen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business