Nieuws

Google wil van Waze alternatief voor Uber maken

Volgens bronnen staat Google op het punt om via Waze een carpoolplatform te lanceren dat de concurrentie kan aangaan met Uber en aanverwanten.

 

Google maakt zich klaar om een nieuwe vervoersdienst te introduceren via zijn verkeersapp Waze, die zich zal focussen op carpooling. Het nieuws is niet bevestigd door Google zelf, maar The Wall Street Journal haalt interne bronnen aan om zijn verhaal te staven. Hiermee zou de zoekgigant in het vaarwater van Uber komen, niet in het minst omdat het Waze-platform waarschijnlijk een stuk goedkoper zal zijn.

Goedkope carpool

Volgens de bron zal Google als eerste stap het platform gaan aanbieden in San Francsico, waar momenteel al sinds mei een proefprogramma loopt voor een beperkte groep gebruikers. Als het project daar succesvol is, wil het bedrijf beginnen uitbreiden. In tegenstelling tot Uber en Lyft zal de Google-dienst voornamelijk steunen op carpooling en dus eerder aanleunen bij een platform als Blablacar.

Elke gebruiker van de verkeersapp Waze kan aangeven of hij een extra passagier wil meenemen terwijl hij of zij naar een bestemming rijdt. Hiervoor krijgt de chauffeur een vergoeding – in het proefproject dat Google nu heeft lopen, behelst dat bedrag maximum 54 dollarcent per mijl. Dat is een stuk minder dan de prijzen die Uber aanrekent, maar daar staat tegenover dat een chauffeur maar maximum twee ritten mag uitvoeren per dag. Of Google die regels wil aanpassen wanneer de dienst wordt opengesteld, vermeldt de bron van de Wall Street Journal niet.

Teken aan de wand

De concurrentie tussen Google en Uber zal sowieso intenser worden, ook als Waze zich enkel specifiek op carpooling toelegt. Uber heeft onlangs aangekondigd dat het vanaf september zelfrijdende auto’s op de baan gaat sturen om mensen te vervoeren, technologie waar Google op dit moment hard aan werkt om zelf op punt te stellen. Verder investeerde Uber een maand terug een half miljard dollar in een project dat tot een eigen Google Maps-alternatief moet leiden. Het feit dat Alphabet-manager David Drummond deze week uit de raad van bestuur van Uber stapte, is een veeg teken aan de wand voor een verhitte strijd tussen beide bedrijven.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business