Nieuws

Back-up en opladen in één klap

Toshiba licht op IFA een tipje van de sluier van een splinternieuw toestel op. Het naamloze ding doet dienst als oplader en back-upstation.

Zelfs Toshiba zelf kent nog niet alle details van een nieuw product dat op IFA wordt voorgesteld. Het toestel, dat voorlopig naamloos blijft, moet zich ontfermen over de batterij en de back-up-noden van je smartphone.

Mysterieuze cirkelschijf

Tijdens het persevent van de Japanse opslagspecialist zagen we een intrigerende ronde schijf. Die schijf moet begin 2017 in de winkel liggen en zal dan voorzien zijn van een harde schijf van 500 GB. Het toestel is op maat gemaakt om je smartphone bij te staan. In eerste instantie gaat het om een doodgewone lader: je sluit er ‘s nachts via de microUSB-kabel je smartphone op aan, ’s ochtends is je zakcomputer volgeladen. In één trek zorgt het toestel echter voor een incrementele back-up van alle gegevens op je smartphone. Je hoeft na het instellen in principe niets te doen. Een lader dus, maar dan ééntje die automatisch back-ups neemt.

De schijf-lader is dun maar heeft een eerder forse voetafdruk. Het toestel ziet er uit alsof het draadloos kan laden, maar dat is voorlopig niet het geval. Toshiba onderzoekt de mogelijkheid wel voor toekomstige varianten van de back-upschijf. Ook wifi lijkt vooralsnog te ontbreken.

App

De externe harde schijf krijgt een bijhorende app, waarmee je eenvoudig de back-ups en de data op het toestel kan beheren. 500 GB is meer dan voldoende om één telefoon veilig te stellen. Wil je er meerdere smartphones aan koppelen, dan komen de gegevens in verschillende mappen terecht. Over eventuele encryptie of privacy-instellingen in dat scenario weten we nog niets, maar het lijkt niet dat Toshiba’s focus daar ligt.

Cloud-alternatief

Toshiba lijkt zich te richten op de gebruiker met veel belangrijke data, die het niet ziet zitten om ten volle op de cloud te vertrouwen. Wissel je van smartphone of sneuvelt je huidige exemplaar in een spectaculaire gasexplosie, dan kan je de geback-upte gegevens snel herstellen via de schijf. Persoonlijk vinden we het concept erg leuk, maar stellen we ons vragen bij het grote formaat van het toestel en het werkelijke nut in de praktijk. Volgens ons heeft menig smartphonegebruiker voldoende aan de vele back-up-alternatieven die via de cloud beschikbaar zijn. Zeker bij een Androidtoestel biedt Google zelf al een gratis mogelijkheid om foto’s, muziek en instellingen te bewaren, net als 15 GB aan andere documenten via Google Drive.

Begin 2017 komt de slimme lader op de markt. Het toestel zal eerst compatibel zijn met Android, iOS volgt enkele maanden later. Omdat zelfs de naam niet gekend is, hoeft het niet te verwonderen dat ook een prijs nog even vaag blijft. De fabrikant maakt zich echter sterk dat de schijf evenveel zal kosten als andere externe opslagmedia van 500 GB.

De hele ZDNet-redactie is op IFA aanwezig. Lees hier al het technologienieuws, rechtstreeks vanop de beurs.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business