Nieuws

Google trekt stekker uit modulaire Ara-smartphones

Google begraaft Project Ara, het ambitieuze product van een volledig modulaire smartphone waarvan je de verschillende componenten afzonderlijk kan vervangen.

Op Google I/O in mei van dit jaar klonk het nog dat de eerste modulaire Ara-smartphone in de herfst zou worden gelanceerd. Dik drie maanden later trekt Google de stekker uit het project.

Het nieuws werd eerst naar buiten gebracht door Reuters en later door Google bevestigd tegenover VentureBeat. Googles hardwarebaas Rick Osterloh zou de beslissing hebben gemaakt in het kader van een stroomlijning van de hardwareproducten van het bedrijf uit Mountain View.

[related_article id=”185539″]

Project Ara zag zo’n drie jaar geleden het levenslicht als ambitieuze poging om de smartphone heruit te vinden. De smartphone moest een soort blokkentelefoon worden, opgebouwd uit afzonderlijke modules die gemakkelijk konden worden vervangen en elk een specifieke functie van de telefoon voor rekening namen.

Sinds de inceptie stootte het Ara-team tegen het ene na het andere struikelblok aan. Het team plande oorspronkelijk een eerste piloottest in Puerto Rico vorig jaar, maar die werd op de lange baan geschoven omdat nog enkele technische hordes moesten worden overwonnen. In april van dit jaar verliet Regina Dugan, toenmalig hoofd van de ATAP-groep binnen Google die verantwoordelijk was voor Project Ara, het bedrijf voor Facebook en werd de toekomst van de telefoon onzeker. In mei kwam dan toch het bericht dat er nog dit jaar een versie voor ontwikkelaars op de markt zou komen, maar die plannen werden nu geschrapt.

Volgens Reuters is het niet uitgesloten dat Google met externe partners zal samenwerken om de technologie achter Project Ara alsnog via licentie-overeenkomsten op de markt te brengen. Ondertussen hebben ook andere fabrikanten zich al aan modulaire smartpones gewaagd, al gaan die niet zo ver als Ara. De Motorola Moto Z laat toe om een extra module zoals een betere camera, luidspreker, batterij of projector op de smartphone vast te klikken, en LG doet iets gelijkaardigs met externe modules voor de G5.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business