Noord-Korea houdt zijn internetdomein angstvallig gescheiden van de rest van de wereld. Een fout heeft er echter toe geleid dat alle 28 websites van overal te bereiken zijn.

noord-korea-website

Gewoonlijk zijn de landsgrenzen en de firewall van Noord-Korea zo goed als ondoordringbaar. Een menselijke fout lijkt er echter toe geleid te hebben dat de anders onneembare muur rond het Noord-Koreaanse internetdomein plots verdwenen is.

[related_article id=”160308″]

Een opmerkzame Reddit-gebruiker merkte dat Noord-Korea per ongeluk één van zijn servers waarop de domeinnaaminformatie staat publiekelijk had gemaakt. Alle Noord-Koreaanse websites – maar liefst 28 stuks- werden hierdoor toegankelijk voor de rest van de wereld.

Noord-Korea heeft ondertussen een hoop van zijn websites terug onbereikbaar gemaakt. Enkele snelle Reddit-gebruikers hebben echter screenshots kunnen vastleggen van de pagina’s. Op de beelden zijn websites te zien waarop het Noord-Koreaanse nieuws wordt gebracht, vliegtuigtickets geboekt kunnen worden en Koreaanse recepten te zien zijn. Ook heeft Noord-Korea een website voor ouderen, Noord-Koreaanse films en zijn universiteit.

Op Reddit is een volledige lijst terug te vinden van de Noord-Koreaanse websites. Op het moment van schrijven kon ik een soort religieuze pagina openen. Ook de website van de Noord-Koreaanse universiteit en een nieuwssite kon ik bereiken. Beide sites kon ik in het Engels openen en op de nieuwspagina waren voornamelijk weetjes te lezen over de beruchte Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un.

noord-korea-website-2


Dorien heeft een achtergrond als programmeur en is bijzonder geïnteresseerd in robotica en biomedische technologie. Al draait ze haar hand ook niet om voor bredere thema’s als security en internet of things.