Nieuws

IEEE maakt 5 Gbps via standaard kabels mogelijk

Tot voor kort diende je dure netwerkkabels aan te schaffen om een netwerksnelheid van meer dan een Gbps te halen. Voortaan kan je hogere snelheden halen met je standaard kabels.

Het Institute of Electrical and Electronics Engineers heeft zojuist een nieuwe standaard goedgekeurd. De standaard, IEEE 802.3bz-2016 genaamd, laat een snelheid van 2,5 Gbps over normale Cat 5e-kabels toe. Eigenaars van Cat 6-kabels kunnen dankzij de nieuwe standaard een snelheid halen van maar liefst 5 Gbps.

Limieten

De meeste huizen en kantoren zijn voorzien van Cat 5e-kabels, welke twisted-pair-kabels zijn die onder andere gebruikt worden voor computernetwerken. De opvolger van dit type kabel is de Cat 6-kabel, welke een betere frequentierespons en crosstalkspecificaties heeft. De voorbije jaren raken Cat 6-kabels daarom steeds populairder.

De maximale snelheden van beide kabels was tot voor kort 1 Gbps. Wie een hogere transfersnelheid wilde, diende gebruik te maken van Cat 6a- of Cat 7-kabels. Aangezien het vervangen van netwerkkabels een grote investering is en een Gbps voor de gemiddelde gebruiker meer dan voldoende snelheid is, zijn deze kabels nog niet wijdverspreid. De opkomst van 802.11ac-wifi zorgt er echter voor dat gebruikers tegen de limieten van hun bekabeld netwerk botsen. De nieuwe standaard van IEEE komt dan ook geen dag te laat.

[related_article id=”186191″]

Nieuwe functies

IEEE 802.3bs-2016 laat je toe data te versturen aan 2,5 Gbps over honderd meter van Cat 5e-kabel, terwijl je met een Cat 6-kabel over dezelfde afstand snelheden van 5 Gbps kan halen. De standaard heeft ook enkele andere interessante functies, zoals Power over Ethernet-standaarden. Deze technologie laat je toe om stroom en data te leveren over een standaard twisted-pair-kabel en wordt onder andere gebruikt voor webcams en switches.

De fysieke laag van 2,5G/5GBASE-T is gelijkaardig aan deze van 10GBASE-T. In plaats van een bandbreedte van 400 MHz maakt de nieuwe standaard echter gebruik van 100 of 200 MHZ. Hierdoor is er geen hoge kwaliteit, afgeschermde kabel nodig. Ook maakt de standaard gebruik van Low Density Parity Checking (LDPC) in plaats van CRC-8-foutencorrectie en PAM-16-modulatie in plaats van DSQ128.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business