Nieuws

Elon Musk verdenkt concurrent voor ontplofte raket

De grote baas van SpaceX verklaart dat hij de oorzaak van de ontploffing nog steeds niet gevonden heeft. Daarom kijkt hij nu of sabotage een rol speelde.

Begin september ontplofte een Falcon 9-raket van SpaceX. Aan boord was een peperdure satelliet die Facebook wilde gebruiken om internet te brengen naar een moeilijk bereikbaar deel van Afrika. Een maand later weet topman Elon Musk nog steeds niet wat de fatale ontploffing nu juist heeft veroorzaakt. Aangezien het onderzoek van zijn bedrijf geen resultaten oplevert, begint Musk nu te denken aan vuil spel.

[related_article id=”180286″]Het lanceerplatform van de Falcon 9 in kwestie lag volgens RTL namelijk op slechts anderhalve kilometer van het hoofdkwartier van ULA (United Launch Alliance), een belangrijke concurrent voor SpaceX. Op filmpjes van de ontploffing zou net voor de eigenlijke knal een schaduw en een licht te zien zijn op het dak van ULA.

SpaceX bezocht het dak al samen met het Amerikaanse leger, maar vond ter plaatse geen sporen van sabotage. Het blijft vooralsnog een mysterie wat de aanleiding van de ontploffing dan wel was. Musk zegt dat hij momenteel eerst probeert te ontdekken wat de kleine ontploffing was voor de grote knal die de raket in stukken blies. (Zie filmpje onderaan.)

Sinds mei van dit jaar leven ULA en SpaceX op gespannen voet, wat Musk doet vermoeden dat de concurrenten het spel niet zo eerlijk spelen. Toen won SpaceX een aanbesteding van de Amerikaanse overheid om een raket in 2018 de ruimte in te sturen. SpaceX dreef daarbij zijn prijs zodanig naar omlaag, dat ULA geen schijn van kans maakte.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business