Nieuws

Ongeziene boost in enthousiasme voor 3D-printers

De wereldwijde verkoop van 3D-printers kent een ongeziene boost. Tegen het einde van het jaar zullen er dubbel zoveel exemplaren verkocht zijn dan in 2015 en die tendens houdt aan.

In 2015 gingen er wereldwijd 219.000 3D-printers over de toonbank. Tegen het einde van dit jaar zullen dat er volgens Gartner 456.000 zijn. Het totale volume van verkochte toestellen is daarmee op een jaar tijd verdubbeld. Het analysebureau voorspelt dat er tegen 2020 meer dan 6,7 miljoen 3D-printers verkocht zullen zijn.

Onder 3D-printers verstaat Gartner alle bestaande toestellen, van goedkope consumentenprinters tot grote industriële machines. De cijfers tonen aan dat de technologie in al haar verschillende vormen aan het uitgroeien is van een nicheproduct tot een belangrijke tool voor sectoren allerhande.

Bij ons

“De stijging in volume zijn wij hier ook”, bevestigt Jeroen Paulussen, COO van Trideus, de belangrijkste verdeler van 3D-printers in België. “In het laatste jaar hebben we ons gefocust op onze betere en betrouwbare toestellen, en enkele mindere exemplaren uit ons gamma gehaald. We zien de vraag naar die printers flink stijgen.” Paulussen bevestigt dat de interesse in 3D-printtechnologie van alle kanten komt. “Zowel consumenten als bedrijven willen met 3D-printers beginnen experimenteren.” Kinderziektes in 3D-printers verdwijnen inderdaad als sneeuw voor de zon, en vandaag zijn er al heel wat exemplaren op de markt die relatief betrouwbaar en handig in gebruik zijn.

[related_article id=”184613″]Prototyping is natuurlijk een belangrijke toepassing van 3D-printers. De mogelijkheid om in enkele uren een testversie van een model af te drukken, in plaats van enkele dagen of weken te moeten wachten op een prototype, versnelt de workflow in tal van industrieën. Wat de consumentvriendelijke 3D-printers betreft (exemplaren zoals de Ultimaker of de TripodMaker die met ABS of PLA printen), ziet Gartner dat naast bedrijven ook onderwijsingstellingen steeds meer interesse tonen. Dat leunt aan bij wat ook volgens ons leeft. De mensen achter de DeltaRocket focussen zich bijvoorbeeld op verkoop aan scholen.

Grote bedrijven

Ook de grote logge toestellen winnen aan belang. Airbus en Boeing werken al langer met 3D-printers om onderdelen voor hun vliegtuigen te printen en SpaceX print zelfs raketmotoren. Volgens Gartner kijken ook militaire organisaties naar printers, omdat ze materiaal hebben dat lang moet meegaan maar ze vaak en snel moeten repareren.

Het analysebureau denkt dat prototyping de belangrijkste toepassing voor 3D-printers zal blijven in de komende vier jaar, maar schat dat het gebruik van een vorm van de technologie in fabricageprocessen wereldwijd met 75 procent zal stijgen tegen 2020.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business