Nieuws

iPhone 7 met Intel-modem heeft erbarmelijk bereik

Apple verkoopt iPhone 7’s met een Qualcomm- of Intel-modem. Indien je een exemplaar met Intel-chip hebt, zal je toestel een veel slechter bereik hebben.

Er zijn momenteel vier verschillende versies van de iPhone 7 in omloop. Model A1660 en A1661 bevatten een Qualcomm-modem, terwijl model A1778 en A1784 een Intel-modem bevatten. In de Verenigde Staten is het duidelijk welk model je krijgt. De toestellen van AT&T en T-Mobile bevatten een Intel-modem. De Sprint-, Verizon- en carrieronafhankelijke versies hebben daarentegen een chip van Qualcomm. Ook in Europa zijn alle modellen in omloop, al is het niet duidelijk wie welk exemplaar in handen krijgt.

Dat Apple componenten van verschillende fabrikanten gebruikt, is niet verrassend. Smartphonefabrikanten moeten immers op korte tijd tot miljoenen toestellen kunnen verschepen en gebruiken daarom vaak componenten van verschillende merken. In dit geval lijkt Apple echter met een verkeerde fabrikant in zee te zijn gegaan. Intel heeft weinig ervaring in de mobiele markt en dit wordt pijnlijk duidelijk wanneer je de prestaties van beide types toestellen naast elkaar legt.

Slecht model

Volgens een analyse van Cellular Insights hebben beide toestellen soortgelijke prestaties wanneer er een sterk LTE-signaal is. Eenmaal dit signaal zwakker wordt, presteert de Intel-modem (XMM7360) duidelijk slechter dan het exemplaar van Qualcomm (MDM9645M). In de grafiek is te zien hoe de prestaties van de XMM7360 drastisch zakken wanneer het signaal minder dan -90 dBm wordt. Dit fenomeen doet zich andermaal voor bij een RSRP van -105 dBm.

RSRP is een maat om de sterkte van LTE-signalen weer te geven en varieert normaal gezien tussen -75 dBm (bij LTE-antenne) en -120 dBm (rand van bereik). Dat de prestaties van de Intel-modem slecht zijn tussen deze twee grenzen zal dan ook duidelijk merkbaar zijn voor de gebruiker.

Bereik andere smartphones

Een iPhone 7 met een Qualcomm-chip zal ongeveer dubbel zo goed in staat zijn een goede netwerk-throughput te onderhouden tussen -75 dBm en -120 dBm. Dit wil echter niet zeggen dat het toestel van Apple met een Qualcomm-modem het beste bereik haalt van de smartphones die momenteel op de markt zijn. Cellullar Insights heeft het bereik van de iPhone 7 vergeleken met deze van andere smartphones en verschillende toestellen hebben betere prestaties.

De Samsung Galaxy S7 Edge heeft consequent betere prestaties dan de andere geteste toestellen. De iPhone 7 met een Qualcomm-chip levert degelijke prestaties, maar wordt bij zwakkere signalen overklast door de LG G5 en Nexus 5X. De iPhone 7 met Intel-modem haalt consequent de slechtste prestaties, al kan je het bereik van de iPhone 6 eveneens verre van groot noemen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business