Nieuws

iPhone 7 32 GB is 8 keer trager dan duurdere modellen

Het goedkoopste iPhone 7-model met 32 GB geheugen is tot 8 keer trager dan de opties met meer geheugen. Dat is het gevolg van kostenbesparende maatregelen.

[related_article id=”187376″]Snelheidstests tonen aan dat het basismodel iPhone 7 met 32 GB tot acht keer trager presteert dan de andere opties met 128 of 256 GB geheugen. In de praktijk zal je dat verschil niet of slechts amper voelen, maar het wordt pijnlijk duidelijk wanneer je mediabestanden gaat overzetten van een iPhone naar een ander toestel, zo bewijst Unbox Therapy in de video onderaan dit artikel.

Wie het model met 32 GB intern geheugen koopt, krijgt een schrijfsnelheid van 42 MB/s, terwijl de modellen met meer geheugen zo’n 341 MB/s halen. De leessnelheden van de interne SSD’s liggen veel dichter bij elkaar met respectievelijk 686 MB/s en 856 MB/s. Nochtans beschikken alle modellen over SSD-geheugen – al is het technisch iets correcter om bij smartphones te spreken over eMMC-geheugen, een iets tragere variant van SSD.

Geld spreekt

Het verschil tussen de modellen zit bij de opbouw van het geheugen. In SSD’s wordt gebruik gemaakt van NAND-chips die per twee per kanaal parallel worden verbonden met andere kanalen, zoals je ziet in de afbeelding hiernaast. Kanaal 1 staat dus parallel geschakeld met kanaal 2. Hoe meer kanalen zo naast elkaar staan, hoe sneller de SSD zal werken.

Gebruik je acht kanalen van 2 GB om aan 16 GB te komen, dan zal dat veel sneller werken dan twee kanalen van 8 GB om aan dezelfde 16 GB te komen. Het is voor Apple dan ook veel goedkoper om twee kanalen in te bouwen dan acht, waardoor het model met 32 GB uiteindelijk veel trager is dan die met meer geheugen, aangezien die wel beschikken over veel meer kanalen. Het geld heeft met andere woorden gesproken.

Gevolgen

De gevolgen voor gebruikers zijn al bij al klein. Aangezien gebruikers met het instapmodel het waarschijnlijk niet doen om zoveel mogelijk films of series op het toestel te zetten, zal je weinig tot geen last hebben van de tragere leessnelheden. Voor het opstarten van het toestel of bij het openen van apps zal je normaal gesproken geen verschil ondervinden, aangezien applicaties voor smartphones veere van even zwaar zijn als bij computers; bij laptops of desktops zou je dergelijk verschil wel merken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business