Nieuws

Qualcomm koopt Nederlandse NXP in grootse chipdeal ooit

Chipfabrikant Qualcomm heeft een bod uitgebracht op het Nederlandse NXP. Dat moet de positie van het bedrijf op de markt van automotive en IoT versterken.

qualcomm

Qualcomm heeft een bod uitgebracht van 38 miljard dollar voor het Nederlandse NXP Semiconductors NV. Het is meteen de duurste deal ooit in de chipindustrie.

Hoewel Qualcomm vooral bekend is van zijn Snapdragon-processors in smartphones, mikt de Amerikaanse chipfabrikant met de overname van NXP op een heel andere sector, namelijk die van slimme auto’s en het internet of things.

NXP werd eind vorig jaar de grootste speler op de markt van automotive chips na een overname van het Amerikaanse Freescale Semiconductor voor een bedrag van 12 miljard dollar.

Gartner verwacht dat tegen 2020 zo’n 21 miljard IoT-toestellen in gebruik zullen zijn en dat brengt een enorme opportuniteit met zich mee voor de producenten van chips voor al die nieuwe apparaten. Door de expertise van NXP in huis te halen, stelt Qualcomm zijn positie sterker in deze opkomende markt.

De koers van Qualcomms aandelen steeg met bijna vijf procent na bekendmaking van de overname en ook die van NXP kenden een lichte stijging. Beursanalisten lijken de deal dus als een positief verhaal te zien voor beide bedrijven.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business