Nieuws

Blackberry en Ford gaan samen zelfrijdende wagen ontwikkelen

Blackberry keert smartphones steeds meer de rug toe. Het bedrijf gaat samen met Ford sleutelen aan de zelfrijdende wagen van de nabije toekomst.

Blackberry is vastberaden om zichzelf helemaal om te toveren van hardwarebedrijf naar softwarebedrijf. De Canadese fabrikant van de ooit populaire smartphone gaat daarom in zee met Ford. Blackberry zal samen met Ford werken aan de software voor de nieuwe wagens.

Beide bedrijven werkten voor vandaag ook al samen. Via Panasonic klopte Ford bij Blackberry aan voor de software achter Ford Sync, het infotainmentsysteem van de Amerikaanse autobouwer. Voortaan loopt die samenwerking dus rechtstreeks, al wil Blackberry een stuk verder gaan. Voortaan zal het bedrijf zijn QNX Neutrino-besturingssysteem in Fordwagens integreren, net als de Certicom-beveiligingstechnologie en eigen audioverwerkingssoftware.

Autonoom rijden

Ford en Blackberry slaan bovendien de handen in mekaar voor de ontwikkeling van zelfrijdende wagens. Tegen 2021 wil Ford naar eigen zeggen 100.000 autonome taxi’s per jaar verkopen. Daartoe verdubbelde de autobouwer het R&D-departement dat daarvoor instaat eerder al.

Wat Blackberry op tafel kan leggen voor de ontwikkeling van een zelfrijdende wagen is niet duidelijk. We weten evenmin hoe ver Ford zelf al staat met de ontwikkeling of hoe haalbaar de 2021-deadline is. Als Blackberry zich kan profileren als betrouwbare softwarepartner, kan dat wel een ommekeer voor de Canadezen betekenen. Ook wie nog niet aan autonome wagens werkt zal er willen wanneer de technologie doorbreekt en daar kan een potentiele partner als Blackberry munt uit slaan.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business