Nieuws

China bouwt aan sensationeel snelle maglevtrein

Chinese treinfabrikant CRRC laat weten dat het aan een nieuw type van magneettrein werkt, die elke andere trein voorbijsteekt op het vlak van snelheid.

China Railway Rolling Stock Corporation (CRRC) wil een magneettrein realiseren die een topsnelheid van 600 km/u kan bereiken. Als dat lukt, kaapt het vervoersmiddel de kroon van snelste operationele trein ter wereld weg. Het ambitieuze project heeft een specifiek doel: de reistijd tussen Beijing en Shanghai terugbrengen van vijf tot twee uur.

Op de rails

Volgens het Chinese persagentschap Xinhua construeert CRRC op dit moment een testtrack van 5 kilometer om nieuwe maglevtreinen uit te proberen. Maglev staat voor magnetic levitation.  Naast het 600 km/u-model wil het ook een trager alternatief van 200 km/u op punt stellen en aanbieden. Het bedrijf wil “technologie en standaardsystemen ontwikkelen voor medium en hogesnelheids maglevtransport dat over de hele wereld gebruikt kan worden,” aldus Sun Bangcheng, woordvoerder van CRRC. Wanneer het bedrijf hoopt om de maglevtrein officieel in dienst te nemen, is echter niet duidelijk.[related_article id=”162032″]

CRRC is niet de eerste om te mikken op 600 km/u met zijn magneettreinen. De topsnelheid is al eens neergezet door Japanse en Amerikaanse prototypes, maar daarbij ligt de klemtoon op het woord “prototype”. De Japanse trein zit nog altijd in de testfase en men verwacht niet dat het bedrijf voor 2027 een functioneel model zal kunnen inzetten. De Verenigde Staten zijn de wereldrecordhouders met een maglev-slee die zo’n 1000 km/u haalde, gerealiseerd door de Amerikaanse luchtmacht. Die heeft niet meteen plannen om met een alternatief voor burgers te komen. China is het eerste land dat zijn ambities uitspreekt om binnen afzienbare tijd naar de 600 km per uur te gaan op een spoor.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business