Nieuws

Microsoft begon 15 jaar geleden al met Touch Bar te experimenteren

De Touch Bar is één van de innovaties op de nieuwe MacBook Pro van Apple, maar zag jaren daarvoor al het levenslicht in een onderzoekslab van Microsoft.

Hoewel Apple vaak met de eer mag gaan lopen om nieuwe technologieën te perfectioneren en te introduceren bij het grote publiek, wordt het grondwerk meestal door andere bedrijven gelegd. Zo lanceerde Microsoft in 2001 al het idee van tabletcomputers, maar de productcategorie nam pas echt een vaart na de onthulling van Apples iPad in 2010. Hetzelfde geldt voor de Touch Bar op de vernieuwde MacBook Pro’s. Microsoft begon meer dan 15 jaar geleden al met adaptieve toetsenborden te experimenteren, maar heeft de technologie nooit gecommercialiseerd.

In 1999 werd het concept van adaptieve hardware geboren, zo blijkt uit een onderzoekspaper van Microsoft die The Verge aan het licht bracht. Het idee was om een toetsenbord te maken dat afhankelijk van de openstaande applicatie de relevante actietoetsen zou weergeven en irrelevante toetsen verbergen. In 2000 werd een eerste prototype ontwikkeld met enkele toetsen die vergezeld werden door een display. Afhankelijk van het openstaande programma kregen de toetsen andere functies die op het display werden weergegeven.

In de jaren daarna werden verschillende nieuwe prototypes ontwikkeld, zoals een klavier met ingebouwde displays in de toetsen. Een ander ontwerp maakte gebruik van een camera en projector om de functies op het toetsensenbord te projecteren en de ruimte rond het klavier in een interactief aanraakoppervlak te veranderen. Nog een ander concept werkte met gestures bovenop een mechanisch toetsenbord. Op deze pagina van Microsoft vind je filmpjes die de verschillende experimenten demonstreren.

In 2009 werd het onderzoek afgerond met een prototype van een toetsenbord met daarboven een aanraakgevoelige strook, vergelijkbaar met de Touch Bar op de nieuwe MacBook Pro. Onder het klavier zat bovendien nog een display om de functies van bepaalde toetsen aan te passen afhankelijk van de openstaande applicatie.

Microsoft ging dus nog een stap verder dan Apples Touch Bar, maar het concept werd nooit gerealiseerd tot een daadwerkelijk product. Het bedrijf besloot uiteindelijk om het toetsenbord te laten voor wat het was en zijn focus te verschuiven naar de integratie van aanraakschermen in computers, iets wat Apple tot de dag van vandaag weigert te doen.

microsofttoetsenbordtouch bar

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN