Nieuws

NASA sticht (opnieuw) brand in de ruimte

Om te leren begrijpen hoe vuur zich gedraagt in de ruimte steekt NASA straks het vuur aan de lont. Een reeks experimenten in capsules die terugkeren van het ISS moet ons wijzer maken.
De SIBAL-stof die opbrandt.

In maart maakten we al melding van het experiment van NASA: die wil brand stichten in zijn eigen capsules om na te gaan hoe vuur zich gedraagt in de ruimte. Er werden in het verleden al vaker zulke experimenten uitgevoerd, maar dit keer moet het op grotere schaal. De belangrijkste vragen zijn ‘groeit de vlam of blijft ze klein wegens de microzwaartekracht?’ en ‘gedraagt vuur zich anders wanneer het tegen een luchtstroom in wordt aangestoken?’.

[related_article id=”178417″]Het eerste experiment werd uitgevoerd in maart. Vandaag (op moment van schrijven: over twee uur) volgt reeds het derde. Bij de eerste poging ging het om een speciale stof (SIBAL), dit keer gaat het om een mix van verschillende materialen, waaronder plexiglas en vuurresistente kledij die de bemanning van ruimtemissies vaak draagt.

Het einddoel van de experimenten is het ontwikkelen van veiligere kledij die astronauten moet beschermen op lange reizen. Een trip naar Mars bevat al genoeg gevaren zonder vuur, en bemanningsleden kunnen niet vluchten. Zoals het geval was bij de vorige twee Cygnus-experimenten zal ook deze capsule na enkele dagen terugkeren naar de aarde, om uiteindelijk op te branden in onze atmosfeer.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business