Nieuws

Microsoft werkt aan nieuwe designtaal voor Windows 10

De Redstone 3-update die volgend jaar verschijnt, krijgt een nieuw design mee. De oude ontwikkeltaal gaat de prullenmand in voor het nieuwe ‘Project NEON’.
Beeld: omihay / Shutterstock.com
[related_article id=”188456″]

In maart krijgen Windows-gebruikers met de Redstone 2-update een verbeterde ervaring voor de kiezen. De ‘Creators Update’ zoals hij ook wel wordt genoemd, zal vele verbeteringen en nieuwe functies toevoegen aan Microsofts laatste besturingssysteem. De update voor erna, Redstone 3, belooft nog veel omvangrijker en ingrijpender te worden. Zo zal er een volledig nieuwe designtaal worden gehanteerd, waardoor het uiterlijk van Windows 10 opnieuw evolueert.

Microsoft belooft althans dat het meer een evolutie wordt dan een revolutie, zoals bij de overgang van Windows 8 naar 10 het geval was. De oude designtaal, Microsoft Design Language 2 (MDL2), wordt namelijk als basis gebruikt voor de nieuwe taal die voorlopig Project NEON heet. Die moet gestroomlijnder en ‘rijker’ zijn dan de huidige taal die te veel een allegaartje van voorgaande talen zou zijn.

Metro 2

Volgens Windows Central gaat het om een soort Metro 2: een verwijzing naar het Metro-design dat geïntroduceerd werd met Windows 8 en de Windows Phones. Het uiterlijk blijft net en tamelijk gestileerd, maar er komen meer animaties, overgangen en eenheid bij.

Apps zullen ‘buiten de schermranden kunnen treden’, terwijl ontwikkelaars striktere richtlijnen krijgen om hun design af te stemmen op de huisstijl van Microsoft. Daarnaast moet Project NEON dienen als een brug tussen Windows 10 en het agmented realityplatform van Microsoft.

Schema

In de Creators Update moet je vooralsnog niet uitkijken naar de implementatie van de nieuwe designtaal. Aangezien Redstone 3 pas voor de herfst van 2017 staat gepland, wordt momenteel nog gewerkt met MDL2 – ook al werkt Microsoft ondertussen reeds een jaar aan Project NEON. Windows Insiders zullen wel al vroeger de eerste tekenen van de nieuwe taal te zien krijgen, zij het in beperkte mate.

Project NEON zal ten slotte pas echt klaar zijn in Redstone 4, dat momenteel gepland staat voor 2018. Vanaf dan zullen ontwikkelaars vrij aan de slag kunnen met de nieuwe taal. Zelfs zonder volledige implementatie ziet het er toch al naar uit dat Redstone 3 een erg belangrijke update wordt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business