Nieuws

The Grand Tour vaker illegaal bekeken dan Game of Thrones

Het nieuwe autoprogramma van de voormalige Top Gear-presentators is een groot succes bij illegale downloaders. Amazon wordt er niet blij van.
Game of Thrones verliest zijn troon aan een nieuwe hit onder internetpiraten: The Grand Tour. Het autoprogramma van Amazon, met Jeremy Clarkson, Richard Hammond en James May aan het roer, doet de serie van HBO verbleken qua populariteit online. Volgens data-analist Muso en de Britse krant Daily Mail werden de eerste drie afleveringen samen maar liefst 20,7 miljoen keer illegaal gedownload. Dat is een record.Daarvan is de eerste aflevering op zichzelf goed voor 9,7 miljoen downloads. Ongeveer 13,7 procent daarvan, het grootste deel, komt uit het Verenigd Koninkrijk. Amazon Prime wist het voorbije jaar 19 miljoen nieuwe kijkers aan te trekken naar een totaal van 63 miljoen, waarvan 2 miljoen in het VK; dat betekent dat zo’n één miljoen kijkers illegaal konden kijken naar de eerste aflevering. 

Moeilijke cijfers

Muso wijst erop dat The Grand Tour door Amazon werd opgekocht voor een som van 160 miljoen dollar, met als voornaamste drijfveer het aantal Britse abonnees op te krikken. Dat een derde toch illegaal de show bekijkt, kan op termijn een lastige situatie opleveren. Dergelijke investeringen moeten immers renderen om te blijven duren.Toch kan Amazon zich vastklampen aan goed nieuws: de oorspronkelijke tegenhanger van de show, Top Gear, doet het verschrikkelijk. Nadat Clarkson, Hammond en May opstapten bij het programma werden ze vervangen door een team met onder meer Matt LeBlanc (bekend van Friends) en Chris Evans.Die laatste gaf er echter al de brui aan als hoofdpresentator na de laatste aflevering van het eerste seizoen. Naar verluidt omdat zijn medepresentatoren hem niet lusten. Ook de kijkcijfers blijven ver onder de verwachtingen hangen. 

Game of Thrones

The Grand Tour neemt zo de kroon over van Game of Thrones als meest illegaal gedownloadde serie; een sterke prestatie. Game of Thrones was immers vier jaar lang de onbetwiste heerser. Eind 2015 zat de show nog op 14,4 miljoen downloads, ruim zes miljoen minder dan The Grand Tour behaalde. Voor seizoen 6, dat dit jaar op de buis was, zijn nog geen cijfers bekend.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business