Nieuws

Waarom Western Digital harde schijven vult met helium

Western Digital heeft nieuwe harde schijven aangekondigd die gevuld zijn met helium. Hierdoor krijgen de HDD’s een grotere capaciteit, met schijven van 12 en 14 TB als resultaat.

Ondanks de vele voordelen die SSD’s te bieden hebben, blijven HDD’s de plak zwaaien in plaatsen waar veel opslagruimte noodzakelijk is. Klassieke harde schijven bieden immers meer opslagruimte voor minder geld dan SSD’s. Western Digital heeft daarom nieuwe schijven aangekondigd waarop je 12 en 14 TB data kan stockeren. De 12 TB-schijf is vanaf nu verkrijgbaar, terwijl je op de 14 TB-variant nog even moet wachten.

De 12 TB HGST Ultrastar He12 bestaat uit acht roterende schijven die een snelheid halen van 7.200 toeren per minuut. Digital Western biedt de harde schijf aan in een SATA- en SAS-variant, welke een maximum transfer rate halen van 6 Gb/s of 12 Gb/s. Beide schijven hebben een cache van 256 MB, een leestijd van 8 ms en een schrijftijd van 8,6 ms.

Helium

Zoals de naam van de harde schijf doet vermoeden, is de HGST Ultrastar He12 gevuld met helium. Helium is een stuk lichter dan lucht, waardoor Western Digital in staat is twee extra schijven aan te brengen in de hardware dan bij standaard harde schijven met lucht mogelijk is. Door gebruik te maken van helium is er immers minder vibratie en wrijving.

Western Digital zou de lage densiteit van helium eveneens kunnen gebruiken om de schijven sneller te laten draaien, in plaats van de schijven dichter bij elkaar te plaatsen. SSD’s zouden echter nog steeds sneller zijn, waardoor deze aanpak geen nut heeft.

Shingled magnetic recording

Net als de 12 TB-harde schijf bevat de 14 TB-variant acht schijven en helium. Om meer capaciteit te creëren op een harde schijf met dezelfde vormfactor maakt Western Digital gebruik van shingled magnetic recording (SMR). Dit in tegenstelling tot de schijf van 12 TB, waarbij gebruik wordt gemaakt van perpendicular magnetic recording (PMR).

PMR is een meer traditionele techniek, waarbij tracks op een schijf naast elkaar worden geplaatst met een zekere ruimte ertussen. Deze tracks kunnen tot 75 nanometer smal zijn. Bij SMR worden tracks daarentegen overlappend geplaatst, net zoals bij dakpannen. Hierdoor wordt de schijf efficiënter gebruikt en heeft het 25 procent meer capaciteit.

SMR heeft echter ook een belangrijk nadeel. Doordat er een overlapping is tussen de tracks zal er meer dan één track tegelijkertijd worden overschreven. Harde schijven die gebruik maken van SMR moeten daarom verschillende tracks lezen en herschrijven om te voorkomen dat belangrijke informatie wordt gewist. Dit principe zorgt ervoor dat SMR-drives over het algemeen trager zijn dan PMR-schijven.

Toekomst

Er wordt verwacht dat Seagate en andere concurrenten van Western Digital in 2017 eveneens 12 TB-HDD’s zullen lanceren. Door de toepassing van SMR en helium zal het waarschijnlijk niet lang duren alvorens het bedrijf met harde schijven van 16 TB kan pronken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business