Nieuws

Google lanceert Android Things: een OS voor het IoT

Google heeft een nieuw besturingssysteem gebaseerd op Android gelanceerd. Zoals de naam doet vermoeden, is Android Things bedoeld voor het Internet of Things.

Google heeft zopas de Android-familie uitgebreid met Android Things. Het besturingssysteem voor Internet of Things-toestellen zal Android OS, Android Wear, ChromOS en Android TV vervoegen. Android Things is momenteel al beschikbaar als developer preview. De datum waarop het OS algemeen wordt uitgerold, is voorlopig nog niet bekend.

Brillo

Android Things is niet volledig nieuw. Vorig jaar kondigde Google Brillo aan, een besturingssysteem dat gebaseerd is op Android en bedoeld is voor slimme toestellen en IoT-gadgets. Toch is Android Things meer dan een nieuwe merknaam voor een bestaand platform van Google. Brillo geraakte immers niet van de grond. Dit was voornamelijk te wijten aan het feit dat ontwikkelaars niet te springen stonden om te leren werken met de nieuwe tools die Brillo met zich meebracht. Google heeft er daarom voor gezorgd dat je apps kan ontwikkelen voor Android Things met behulp van dezelfde tools als bij de standaardversie van Android.

Ook zullen Android Things-toestellen gebruik kunnen maken van Weave. Dit platform werd door Google gelanceerd tezamen met Brillo en zorgt ervoor dat de toestellen met elkaar en Google Cloud services kunnen communiceren. Vooralsnog waren er twee verschillende versies van Weave, namelijk een algemene versie en Nest Weave. Google wil deze verschillen wegwerken en ervoor zorgen dat Weave één geheel wordt. Het bedrijf belooft dat er een upgradepad is voor alle toestellen die momenteel verbonden zijn met Weave, ongeacht de versie.

Qualcomm

Momenteel maken Philips Hue en SmartThings al gebruik van Weave. Onder andere Belkin WeMo, LiFX, Honeywell, Wink, TP-Link en First Alert zijn bezig met het communicatieplatform in hun producten te integreren. Voor het Android Things-besturingssysteem heeft Google een partner gevonden waarmee het al jaren samenwerkt voor Android, namelijk Qualcomm.

“Qualcomm Technologies zal samenwerken met Google om ondersteuning aan te bieden voor het nieuwe Android Things in Qualcomm Snapdragon-processors,” schrijft de chipmaker in een persbericht. “Android Things is een nieuwe versie van Android die ontwikkeld is voor het Internet of Things. Door gebruik te maken van zijn expertise in Android en Snapdragon-processors om verbonden toestellen te maken bedoeld voor consumenten en industriële toepassingen, kan dit initiatief een groot aantal ontwikkelaars helpen bij het participeren in IoT.”

Raspberry Pi

Google vertelt dat er al verschillende hardware-oplossingen zijn waarmee je met Android Things aan de slag kan gaan. Raspberry Pi 3 is één van deze toestellen, wat verklaart waarom een pagina voor de Raspberry Pi 3 op Google zijn Android Open Source Project-website werd aangemaakt.

Veiligheid

Het besturingssysteem van Google zou ervoor kunnen zorgen dat het Internet of Things een stuk veiliger wordt. Het biedt fabrikanten die weinig ervaring hebben met software immers een basis om op verder te bouwen. Bovendien belooft Google dat het updates rechtstreeks naar de fabrikanten zal uitsturen. Hierdoor worden de problemen van Android-smartphones, waarbij updates erg traag doorkomen, voorkomen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business