Nieuws

Exclusief: eerste blik op de nieuwe Orange TV app

In primeur mochten we al enkele weken de Orange TV app testen. Kan het een vuist maken tegen Telenet Yelo TV en Proximus TV?

Digitale televisie is tegenwoordig veel meer dan enkel een decoder in de woonkamer en een televisie. Je diensten moet ook online beschikbaar zijn, terwijl de app een verlengstuk wordt van je tv-diensten. Telenet en Proximus tonen al enkele jaren hoe je de tv-ervaring een niveau hoger kan tillen, en dat is wat Orange nu ook eindelijk kan met de Orange TV app.

Decoder koppeling

Sinds de lancering van Orange Internet + TV begin maart moest iedereen tevreden zijn met enkel de tv-decoder. Er werd achter de schermen koortsig aan een app gewerkt, en die is nu net op tijd klaar voor het eindejaar. Vanaf nu kan je de app downloaden in de Google Play Store en Apple App Store, kostenloos. Zoek naar Orange TV BE om de juiste versie te downloaden voor België.

In tegenstelling tot Telenet en Proximus heb je geen logingegevens nodig om de Orange TV app te gebruiken. De app moet eenmalig worden gekoppeld met de decoder via een pincode die je kan genereren in het instellingenmenu. De installatie is eenvoudig: op minder dan een minuut kan je aan de slag met de app.

Geen live tv

We moeten al direct één grote teleurstelling meedelen: live tv zit nog niet in de app. Je kan dus (nog) niet je tablet of smartphone als tweede scherm gebruiken wanneer het tv-toestel door een familielid is ingepalmd. Gelukkig is het wel een absolute prioriteit van Orange om dat in orde te krijgen. Cristina Zanchi, Chief Consumer Officer bij Orange: “We zullen onze content verrijken het komende jaar, zonder dat je daarvoor extra moet betalen. We werken hard om live tv-kijken via de app mogelijk te maken in 2017.”

Een tv-app zonder live kijken, wat schiet er dan nog over? In dit geval een uitgebreide tv-gids en de mogelijkheid om je decoder vanop je smartphone of tablet te bedienen zonder een afstandsbediening.

Orange TV app

Je eerste beeld van de app is direct duidelijk met een overzichtelijke tv-gids waar je 30 dagen terug in de tijd kan kijken of 14 dagen in de toekomst. Een programma kan je voortaan direct in de app programmeren, zodat het wordt opgenomen op de decoder. De tv-gids ziet er overzichtelijk uit en scrollt heel vlot op verschillende Android-toestellen. Vooral met het duidelijke overzicht doet Orange beter dan de concurrentie. Ook per kanaal kan je een dagoverzicht krijgen dat niet wordt opgesmukt met beeldjes, maar gewoon een lijst.

Wel verwarrend: soms reageert de Orange TV app enkel wanneer je op het plusje tikt, en soms werkt het ook gewoon wanneer je op de titel zelf klikt. Ook het verticaal scrollen doorheen de verschillende tv-kanalen vraagt regelmatig een refresh, wat voor vertraging zorgt. Dit soort van kleine bugs zullen de komende weken worden platgetrapt, maar algemeen gezien is de app volwassen genoeg zonder crashes.

Afstandsbediening

Je kan ook een overzicht van alle opnames bekijken, alsook alle geplande opnames zien in de Orange TV app. Alles is opnieuw in lijstvorm, quick-and-dirty, wat heel overzichtelijk werkt. Opnames kan je vanop afstand bijsturen of wissen. Er is een specifiek tabblad met ‘serie opnames’, wat handig werkt om het overzicht te houden, maar we missen als tegenpool wel een ‘diversen’ of ‘film opnames’ om die ook te filteren.

Via de app kan je herinneringen plannen om programma’s niet te missen die je live wil bekijken. Vooraf krijg je een melding op je smartphone, zodat je nog tijd zat hebt om wat chips te nemen en in de zetel te ploffen.

Tot slot is er een afstandsbediening in de app gebouwd. Die werkt heel snel en goed, maar we begrijpen hier niet echt het nut van. Wanneer je in de zetel zit, heb je dan niet de afstandsbediening bij jou? Het kan handig zijn in noodsituaties wanneer de batterijen net leeg zijn of de afstandsbediening stuk is, of wanneer je de decoder als radio-ontvanger gebruikt voor je geluidsversterker.

Degelijke basis

[related_article id=”210142″]

De Orange TV app is een broodnodige toevoeging aan het Internet + TV-aanbod van Orange, maar het schiet voorlopig nog tekort om echt te wedijveren met Telenet en Proximus. Dat komt door één grote nadeel: het gebrek aan live tv-kijken. Als tv-gids en om je opnames te beheren en te programmeren werkt het grotendeels vlotter dan de concurrentie, maar live tv is te belangrijk geworden om hiermee geen rekening te houden.

Daarom vermoeden we dat de nieuwe Orange TV-app zijn bestaande klanten blij zal maken met extra functionaliteit, maar moeilijker nieuwe klanten zal lokken waar tv kijken via je tablet of smartphone een dagelijkse noodzaak is geworden. Zelfs voor wie het occasioneel gebruikt, zal het als een gemis aanzien. De eerste stap is gezet, de fundering is degelijk, maar nu moet Orange live tv-kijken via de app als een absolute prioriteit aanzien voor 2017.

We hebben de app getest op Android-smartphones en tablets en updaten dit stuk later met onze eerste indruk op iPhone en iPad.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business