Nieuws

Super Mario Run getest: Nintendo is helemaal mee

Voordelen
Grafisch mooi
Ingenieuze gameplay
Lange levensduur
Ideaal om tussendoor te spelen
Nadelen
Prijs
Verplichte online verbinding
Saaie, gemakkelijke eindbazen
Aanbevolen prijs: €9,99
Waar te koop?
Totaalscore 9
Super Mario Run is eindelijk beschikbaar op je smartphone. Kraakt Nintendo de mobiele formule of is het de hype niet waard? Een uitgebreide review.

We hebben er lang op moeten wachten, maar nu is Super Mario Run eindelijk beschikbaar op je smartphone. Ga snel naar de Apple App Store en download het spel, terwijl je hier gewoon verder kan lezen. Android-gebruikers moeten helaas wachten tot ergens in 2017. Windows 10 Mobile-gebruikers blijven (voorlopig) in de kou staan zonder enig nieuws.

Hype is het enige woord dat op dit ogenblik overduidelijk rond Super Mario Run hangt. Het was een van de hoogtepunten op de persconferentie waar Apple de nieuwe iPhone 7 toonde en staat al maanden prominent bovenaan de App Store zodat niemand het kon missen. Het enige wat je kon doen, was vooraf registeren zodat je via e-mail op de hoogte werd gehouden van de lancering. Kan tellen als teaser.

Super Mario Run

Recht voor de raap: is Super Mario Run goed? Ja! Steengoed zelfs. Ook al moet ik direct heel wat vooroordelen de wereld uit helpen. Super Mario Run is een ‘endless runner’, maar niet volgens het klassieke systeem. Hij blijft lopen doorheen elk level, maar er zit veel meer variatie en techniek in dan je zou verwachten van een endless runner. Je staat soms ook stil op platformen of pauzeknoppen om je volgende traject goed te plannen en de obstakels zijn heel divers en herkenbaar voor Mario-spelers. Het speelt sneller dan een klassiek Super Mario-spel, maar je voelt wel dat de blauwdruk die Super Mario sterk maakt intact is gebleven.

Het verhaal is voorspelbaar: Peach wordt gekidnapt door Bowser, en jij kan opnieuw de held spelen. Elk level bevat vijf sterren die je moet proberen te verzamelen voordat je de eindvlag haalt. Wanneer je die hebt verzameld, kan je het level opnieuw doorspelen op een hogere moeilijkheidsgraad met vijf moeilijkere sterren. Tot slot is er de pittige derde graad waar je opnieuw vijf sterren kan verzamelen om het af te maken. Elke wereld heeft vier levels, waarvan de laatste een eindbaas bevat. Er zijn zes werelden in Super Mario Run, wat het totaal aantal beschikbare levels aandikt tot 24.

Wereldreis

De zes werelden vallen onder de vlag ‘Wereldreis’, waar je uiteindelijk Peach wil redden. Elke reeks van vijf sterren die je voltooit, wordt beloond met twee racetickets voor de Toad-race (later meer hierover). Een wereld veroveren, geeft je dan weer tien racetickets. Tussendoor verzamel je zoveel mogelijk munten en verover je vijanden voor nog meer muntbonussen. Spelen er vrienden van jou Super Mario Run? Dan krijg je bij elk level te zien wie het beste scoort om de rivaliteit aan te wakkeren.

Het leveldesign is van een bijzonder hoog niveau en blijft fris doorheen alle werelden. Continu worden er nieuwe elementen toegevoegd aan Super Mario Run, waardoor je steeds opnieuw wordt geprikkeld om beter te doen en om die dekselse sterren te scoren. De pauzeknoppen zijn trouwens een briljant systeem om even je tijd te pakken en om de rush de baas te blijven. Toch één nadeel? Er zijn maar twee type eindbazen die elkaar aflossen per wereld en je kan ze telkens op dezelfde manier overmeesteren. Heel teleurstellend, zeker wanneer je weet dat Nintendo veel beter kan met alle voorgaande Super Mario-titels als bewijs.

Toad-races

Naast de wereldreis waar je Peach probeert te redden, zijn er ook nog de Toad-races. Hier kan je jezelf tegen andere online ‘lopers’ testen en proberen punten te scoren door zoveel mogelijk munten te pakken en dat allemaal zo sierlijk en elegant mogelijk. Als eindresultaat ontvang je de munten en krijg je de Toads die voor je hebben gesupporterd. Elke race kost een Toad-raceticket, dat je kan verdienen in de Wereldreis

Waarom Toads verzamelen? Het derde luik van Super Mario Run is het heropbouwen van het Mushroom Kingdom, dat tot moes is geslagen door Bowser. Hiervoor heb je munten nodig en Toads om de populatie aan te dikken tot hoe het oorspronkelijk was. De combinatie van het uitbouwen en de Toad-races moeten ervoor zorgen dat Super Mario Run een lange levensduur heeft, want de Wereldreis heeft maar een beperkte houdbaarheid wanneer je alles hebt ontdekt.

Duur/niet-freemium

Tot slot moeten we toch wel de olifant in de kamer bespreken: de prijs. De eerste drie levels van Super Mario Run mag je gratis proeven, maar daarna moet je betalen: 9,99 euro. Dat is een flinke smak geld voor een mobiel spel. Je kan een tijdje gratis doorspelen door alle sterren te halen, maar je blijft beperkt omdat je maar maximaal 18 Toad-racetickets kan verdienen en af en toe een apart ticket in het Mushroom Kingdom. Je loopt na gemiddeld twee uur tegen een muur aan, waarna je moet betalen.

Wie niet wil betalen maar toch het volledige spel wil spelen, zal problemen hebben. Nintendo vraagt een permanente internetverbinding om het spel te spelen als bescherming tegen piraterij. Dat zal niet altijd even goed uitkomen, maar in ruil krijg je wel een compleet spel zonder freemium-praktijken of reclameboodschappen. Dat betekent wel dat Nintendo 100% van zijn inkomsten uit die mobiele aankoop moet halen, met bijhorende maatregelen.

[related_article id=”210235″]

Super Mario Run is een ‘endless runner’, maar wel de allerbeste in zijn soort en een absolute blauwdruk voor de concurrentie in de toekomst. De gratis versie laat je proeven van wat je mag verwachten van het volledige spel. Ondanks de pittige aankoopprijs en verplichte online connectie tijdens het spelen, kunnen we niet om het feit heen dat Super Mario Run een voltreffer is voor Nintendo. Vanaf dag 1 mobiele spellen 100% begrijpen en niet in de freemium-val trappen, vraagt om bewondering. Wij zijn alvast verkocht en kijken stevig uit naar wat Nintendo in de toekomst nog allemaal uit zijn rijk gevulde hoed gaat toveren op mobiel vlak.

ipadiphonenintendoreviewssuper mario run

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals