Nieuws

Wat brengt de toekomst voor CyanogenMod?

Het doek is gevallen voor CyanogenMod. De custom rom voor Android is nu volledig afhankelijk van zijn gemeenschap onder de nieuwe naam: LineageOS.

2016 was een zwaar jaar voor iedereen met een zwakke gezondheid. Op Kerstdag viel het jongste slachtoffer: George Michael. Een dag eerder was er ook al een sterfgeval in de technologiewereld. Cyanogen Inc. hield er namelijk definitief mee op. Enige tijd geleden werd er nog gespeculeerd over de toekomst van het merk en diens naam, vandaag weten we al iets meer over de toekomst.

Merk en merknaam

De custom rom voor Android was sinds zijn geboorte in 2009 erg populair bij gebruikers die iets meer wilden doen met hun smartphone. De laatste tijd rommelde het echter stevig binnen de bestuurskamer van het bedrijf. Wie vandaag naar de website van CyanogenMod wil surfen om een versie te downloaden voor zijn toestel, botst op een lege pagina.

[related_article id=”210478″]

Oorspronkelijk leek het alsof alleen CyanogenOS, het commerciële platform van Cyanogen, dat je vindt op toestellen als de OnePlus One, zou gaan verdwijnen. CyanogenMod is immers open source en behoort volledig toe aan de gemeenschap. Uit schrik voor juridische problemen – de merknaam ‘CyanogenMod’ behoort het bedrijf toe – werd daarom geopteerd voor een nieuwe naam: LineageOS.

Mes en vork

Het is geen volledige voortzetting van het oude project; het gaat om een ‘vork’ in de software. Dat wil zeggen dat een deel van de gemeenschap zich afsplitst om op eigen benen verder te gaan met een gelijkaardig product, al zal het nieuwe product toch enigszins afwijken van het oude.

Voorlopig loopt de ondersteuning voor CyanogenMod nog, maar op 31 december van het huidige jaar is het definitief gedaan. Toestellen die draaien op CyanogenOS krijgen nu alvast geen ondersteuning meer van het bedrijf. Merken als OnePlus en Wileyfox zullen hun gebruikers uiteraard niet in de kou laten staan: zij gaan op zoek naar een andere softwareleverancier om die taak op zich te nemen.

Androidcyanogencyanogen inccyanogenmodcyanogenoslineageosmobiel

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN