Nieuws

Acer Predator 21 X: krachtigste laptop ter wereld kost 9.999 euro

Tijdens CES onthult Acer de finale specificaties en de prijs van de Predator 21X. De krachtigste laptop ter wereld kost meer dan een kleine wagen.

De Predator 21 X is zonder meer een knap staaltje techniek. Het toestel gaat door het leven onder de noemer ‘laptop’, maar Bart Janssen, country manager van Acer Benelux, vindt ‘draagbare desktop’ net zo geschikt. Koop je een slanke gaming desktop met bijhorend scherm, en mechanisch toetsenbord, dan is de voetafdruk immers niet veel kleiner dan die van de Predator 21 X en het gewicht al evenmin.

Acer introduceerde het waanzinnige toestel al op de IFA-beurs in Berlijn in september van 2016, maar met details was de fabrikant schaars. Intussen is duidelijk waarom: de processor die de laptop aandrijft werd pas gisteren officieel door Intel aangekondigd op CES in Las Vegas.

Hardware uit de toekomst

De laptop heeft meer gemeen met een desktop dan alleen zijn formaat. Onder de motorkap schuilen twee volwaardige Nvidia GTX 1080-GPU’s in SLI en een krachtige Kaby Lake Intel Core-processor: de overklokbare I7-7820HK. Die multithreaded quadcoreprocessor heeft een turboklokfrequentie van maar liefst 3,9 GHz.

Eyetracking is ingebouwd, want op een bepaald moment wordt ‘waarom niet’ een goed argument

Het scherm van de finale Predator 21X heeft een resolutie van 2.560 x 1.080 pixels en is bovendien gebogen. Een wereldprimeur op een laptop, schijnbaar vooral omdat het kan en niet echt omdat er een meerwaarde mee gepaard gaat. Eyetracking is ingebouwd, want op een bepaald moment wordt ‘waarom niet’ een goed argument. Het toetsenbord van de laptop is volledig mechanisch met dikke toetsen en lijkt zo los te kunnen klikken om voor je klassieke desktop te gaan wonen. De Predator 21 X is de incarnatie van een verzameling aan superlatieven, overkill zelfs voor wie van overkill houdt.

Dacia

Het prijskaartje is dan ook navenant. Wij vermoedden zelf dat de laptop en een Dacia Logan een gelijkaardige prijs zouden delen, maar de wagen blijkt nu goedkoper te zijn dan de draagbare desktop. “Het toestel zal 9.999 euro kosten”, klinkt het bij Acer.

De Predator 21 X zal dan ook niet het verkoopkanon van Acer worden. “We willen vooral laten zien dat we kunnen innoveren”, vertelde Janssen tijdens IFA. Het toestel is inderdaad alleen maar knap te noemen. Tijdens een korte hands on worden we helemaal van onze sokken geblazen door de laptop, die er even impressionant uitziet in het echt als specificaties en foto’s doen vermoeden.

Demonstratielaptop

De 21 X is op die manier vooral een technologiedemo. Acer koopt met de ontwikkeling van het toestel automatisch publiciteit: geen enkele zichzelf respecterende technologiejournalist kan het nalaten om het hoogstandje aan zich voorbij te laten gaan. Op naar de hamvraag: wie heeft 10.000 euro op reserve liggen om in te wisselen voor een Acer Predator 21 X?

“We mikken met dit toestel niet op een grote verkoop”, aldus Janssen. “Ik ga alvast geen stock van enkele honderden exemplaren inslaan.” Dat er mensen rondlopen met de financiële middelen staat buiten kijf. Een deel van hen is zonder twijfel gamer en technologiefanaat. Het idee van ’s werelds krachtigste laptop telt voor hen als argument om een toestel als de Predator 21 X te kopen. Janssen laat zich niet vastpinnen op cijfers, maar vermoedt dat de verkoop in de Benelux rond de 5 exemplaren zal liggen. “Wereldwijd denk ik niet dat er meer dan enkele honderden laptops over de toonbank zullen gaan”, illustreert hij. Tijdens de demo op CES vermoeden ze bij Acer dat die verkoop vooral zal plaatsvinden in markten waar een publiek bestaat dat minder op z’n geld moet letten, zoals bepaalde landen in het Midden-Oosten.

[related_article id=”210894″]

Limited Edition

Die exclusiviteit is merkbaar. De 21 X op IFA had een volgnummer, bestaande uit allemaal nullen. “Ik denk dat de laptop als een soort limited edition genummerd zal worden per verkocht model,” vermoedt Acers Benelux-baas. “Misschien komt de CEO je toestel wel persoonlijk afleveren als je er één koopt”, voegt hij er lachend aan toe. Op CES zien we dat het toestel bovendien te personaliseren zal zijn. Zo kan je boven het mechanische toetsenbord je naam laten graveren. Of dat dan extra geld kost, is niet meteen duidelijk, maar we vermoeden dat een eventuele meerprijs in deze prijscategorie geen struikelblok zal zijn.

Een laptop als de Predator 21 X dient dus niet om enorme winsten te genereren. Acer rolt hier vooral met zijn spierballen en laat zien wat er mogelijk is wanneer budget geen rol speelt. Wij zijn onder de indruk, maar lopen niet meteen naar de winkel. Of ons journalistenloon een rol speelt, laten we in het midden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business