Nieuws

Nvidia en Google brengen AI-butler naar je huis

Nvidia pakt op CES uit met de nieuwe Shield. Het ding is voortaan een intelligente hub die je huis moet voorzien van een AI-butler recht uit sciencefiction.

Google lanceerde in 2016 de Google Assistant: een slimme assistent waarmee je kan praten (in het Engels), zoals tegen een butler. Die assistent was gekoppeld aan de nieuwe Nexus-telefoons en de Google Home: een centrale hub voor in je huis.

Butler-hardware

Dat gaat niet ver genoeg, vindt Nvidia. Op CES in Las Vegas kondigt het bedrijf een nieuwe versie van de Shield TV aan die de Assistant van Google van hardware moet voorzien om een echt digitale butler te worden. “Mark Zuckerberg sleutelde een jaar lang aan een versie van Jarvis voor zijn eigen huis, ik heb beslist om Jarvis voor iedereen beschikbaar te maken”, grapt CEO Jen-Hsun Huang.

De Shield TV is dus compatibel met de Assistant en brengt die bovendien naar je tv. Zo kan je via het toestel aan de AI-assistent vragen om je filmsuggesties te doen op Netflix, muziek te spelen of foto’s te tonen. De integratie met SmartThings zorgt er voor dat je ook andere hardware zoals je lampen, een slim koffiezetapparaat of je garagepoort aan de assistent kan koppelen. Het zijn echter de Nvidia Spot-toestellen die de Assistant tot echte butler verheffen. De Spots zijn kleine slimme microfoontjes die je overal in je huis kan hangen. Ze zijn allemaal gekoppeld aan de Shield TV-hub en zorgen er voor dat je waar je ook bent in je huis de hulp van Google kan inroepen, zonder dat je naar een specifiek toestel moet praten.

Nvidia lijkt met de nieuwe Shield TV een doosje uit te brengen dat als centrale hub moet dienen, niet alleen voor je tv-entertainment, maar voor je hele huis

HDR, 4K en Steam

De Shield TV is natuurlijk meer dan een veredelde Google Home-hub. Het ding is verder een doosje met Android TV op steroïden. Net als zijn voorganger wordt hij aangedreven door de Tegra X1-chip van Nvidia. De nieuwe Shield TV ondersteunt HDR en 4K, en kan net als de vorige editie via GeForce-software spellen van je game-pc naar je tv streamen. Wie fan is van het Steam-ecosysteem kan bovendien uitkijken naar een Steam-app, wat het toestel omtovert tot een Steam Link. De Shield TV van Nvidia en de Link van Valve leken voordien een beetje in elkaars vaarwater te treden, maar dat euvel is nu van de baan.

De nieuwe features die worden geïntroduceerd voor de nieuwe Shield TV zullen in januari ook via een over-the-air-update naar bestaande apparaten worden uitgerold, zolang dat technisch mogelijk is. Hands-free commando’s vereisen bijvoorbeeld de nieuwe Shield-controller, die je eventueel wel apart kan aanschaffen.

Nvidia lijkt met de nieuwe Shield TV een doosje uit te brengen dat als centrale hub moet dienen, niet alleen voor je tv-entertainment, maar voor je hele huis. De Shield TV met 16 GB opslag lanceert op 16 januari met een prijskaartje van 299,99 euro en kan nu alvast worden voorbesteld.

De 500 GB-versie volgt later dit jaar en krijgt een prijs van net geen 300 dollar opgeplakt. Ook de Spot-luidsprekertjes voor de Jarvis-ervaring komen pas later dit jaar en zullen 49 dollar per stuk kosten. Europrijzen voor deze apparaten zijn nog niet bekend.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business