Nieuws

Samsung brengt iPad Pro-concurrent niet naar Europa

Samsung heeft op CES een intrigerende Chromebook laten zien die ontwikkeld werd om optimaal Android-apps te beleven. Mét groot aanraakscherm en stylus. De ultieme tablet?

Op CES heeft Samsung twee Chromebooks onthuld aan het grote publiek: de Samsung Chromebook Plus en de Samsung Chromebook Pro. De meest intrigerende is de Plus, die vanaf de start ontwikkeld werd om Android-apps ten volle te ondersteunen. Samsung heeft daarvoor direct met Google samengewerkt om het optimale resultaat af te leveren.

Chromebook Plus

De Chromebook Plus heeft een 12,3 inchscherm (2.400 x 1.600 pixels), 4 GB RAM en twee USB-C-aansluitingen. Er is plaats voor een microSD-kaartje, samen met de 32 GB geïntegreerde opslag. Het volledig metalen chassis heeft een scherm dat je 360° kan draaien. De meest opvallende extra is de meegeleverde stylus, zoals bij de Galaxy Note-serie al jaren het geval is. In combinatie met een Wacom digitizer kan je heel precies op het grote scherm notities nemen. Enig nadeel is dat de notitiefunctie niet native in Chrome OS zit ingebakken. Daarvoor moeten ontwikkelaars een aparte API in hun software integreren. Google Keep bijt alvast de spits af.

ARM-chip

De Chromebook Plus heeft een ARM-chip aan boord onder de mysterieuze noemer Hexacore OP1, waarvan Androidcentral gelukkig de details heeft kunnen ontfutselen. De OP1 heeft twee Cortex-A72 kernen en vier Cortex-A53 kernen. Aangezien de focus op Android-apps ligt, zou de ARM-chip vlot genoeg moeten zijn. Afwachten of ook de Chrome OS-omgeving snel genoeg is met deze chip aan boord. De allereerste Chromebooks van Samsung twee jaar geleden hadden namelijk ook een ARM-chip aan boord, maar die kon je niet echt vlot noemen.

Chromebook Pro

De Chromebook Pro heeft nagenoeg dezelfde specificaties als de Plus-versie, behalve dat de processor een Intel-chip is. De dualcore 2,2 GHz Intel Core M3 6Y30 is krachtiger dan de ARM-variant, maar het is zonde dat Samsung niet voor de laatste nieuwe Kaby Lake-chips heeft gekozen. Die zijn toch al sinds september 2016 beschikbaar en werken tegelijk krachtiger en zuiniger.

[related_article id=”210836″]

In principe heeft Samsung met de Chromebook Plus de ultieme Android-tablet gemaakt die ook nog eens productief is dankzij Chrome OS en met een stylus kan worden bediend. Ben je helemaal klaar om halsoverkop verliefd te worden? Pech! De Chromebook komt niet naar Europa. Samsung is met zijn laptops uit de Europese markt gestapt, waardoor de Chromebook niet beschikbaar zal zijn bij ons. Hopelijk raapt Samsung zijn logisch verstand bij elkaar en lanceert het deze Chromebooks toch bij ons. In de rest van de wereld zal de Chromebook Plus 449 dollar kosten en heel snel beschikbaar zijn. De Pro-versie komt later dit jaar, prijsdetails zijn daarrond nog niet bekend.

AndroidCES 2017chromebooklaptopsamsungtablet

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals