Nieuws

Razer innoveert: laptop met drie 4K-schermen en extreme immersie

Project Ariana en Project Valerie: zo heten de twee nieuwe conceptproducten van Razer. Het gaat om een laptop met maar liefst drie 4K-schermen en een projector die je moet zien om te geloven.

Razer pakt op CES uit met twee conceptprojecten: Valerie en Ariana. Beide stukken hardware zijn totaal verschillend, maar doen ons desalniettemin twee keer versteld staan. Project Valerie is een laptop met twee uitklapbare schermen voor in totaal drie aaneensluitende displays, terwijl Project Ariana een vreemde projector is die je computer- of tv-scherm doet uitlopen naar de hele kamer.

Project Valerie

Valerie spreekt ons het meest aan. Op het eerste zicht toont Razer hier een erg dikke laptop. Het toestel weegt maar liefst 5,4 kilogram, wat zelfs voor een toestel met high-end gaming hardware veel is. Binnenin zitten een krachtige Intel-processor en een GeForce GTX 1080 van Nvidia. Dat die hardware niet krachtig genoeg is om het volle potentieel van de laptop te benutten, verklapt al dat het hier om een erg uniek toestel gaat.

Valerie heeft immers drie schermen. In standaardmodus zijn die voor elkaar geklapt, zodat je in essentie één heel dik display voor je neus hebt. Je kan beide schermen echter openschuiven, waarna het centrale display komt piepen. De drie 17,3 inch panelen sluiten naadloos op elkaar aan en hebben elk een 4K-resolutie. Wil je daarop gamen met de hoogste instellingen, dan zal zelfs de GTX 1080 vriendelijk bedanken en wenend naar Nvidia terugkruipen, maar dat kan geen kwaad. Valerie is immers een concept dat vooral het potentieel van drie schermen in één laptop moet tentoonstellen.

Helemaal nieuw is het idee overigens niet. In 2015 al bracht het Belgische Slide n’ Joy via een succesvolle Kickstarter-campagne al een systeem op de markt om elke laptop met twee schermen uit te breiden. Project Valerie van Razer is evenwel de eerste keer dat de schermen in de laptop worden ingebouwd.

Helaas valt het protoype van Project Valerie alleen vanachter glas te bewonderen.

Kantoor in je laptoptas

Het scharniersysteem waarmee de twee schermen voor het derde schuiven, is gepatenteerd door Razer. Als het product ooit naar de markt komt, zal je de schermen met een hardware- of een softwareknop kunnen uitschuiven. Het is de bedoeling dat je kan kiezen tussen één, twee of drie actieve displays.

Het concept ziet er verrassend proper uit. Voor de gamer lijkt het ons weinig meer dan een gimmick: wie een gamesetup met drie schermen wil, investeert beter in een desktop en afzonderlijke displays. Het idee spreekt ons echter wel aan. Denk maar eens aan lichtere ultrabooks met twee of zelfs maar één uitklapbaar scherm. Wie vaak onderweg is, maar desalniettemin stevig moet multitasken neemt zo een uitgebreide kantoorsetup mee in laptopformaat.

Of Valerie ooit te koop zal zijn, weet Razer niet. Het wacht daarvoor de reacties van de consumenten op CES af, al zijn die overwegend positief.

Project Ariana

Hetzelfde geldt voor Project Ariana, een projector die het beeld van je tv of monitor naar de kamerwanden kan uitbreiden. Opnieuw is dit geen volledig nieuw idee. Ditmaal is Razer de mosterd gaan halen bij het IllumiRoom-concept van Microsoft.

De projector is idealiter gericht op een televisiescherm waarop je spellen speelt en vult de hele wand rondom de televisie met een dromerige extensie van wat je op het hoofdscherm ziet. Het gaat niet om een echte projectie van de actie, meer om een uitbreiding van wat op het scherm gebeurt. Kleuren zijn daarbij heel belangrijk. Denk aan Ambilight van Philips, maar dan maal duizend. Om van Ariana te genieten in het echte leven heb je een televisie nodig die tegen een relatief vrije muur plakt.

 

 

In de demo-opstelling, die een dergelijk ideaal scenario simuleert, worden we echt in de actie gezogen zonder dat de projectie rondom afleidt van wat er op de televisie gebeurt. De ervaring biedt een soort immersie die je eigenlijk moet zien om ze helemaal te begrijpen, wat meteen verklaart waarom niemand op de Razer-stand ons wilde uitleggen wat Ariana was, zonder het eerst te tonen.

Praktisch

Wij hopen vooral dat Razer een variant op Valerie maakt in een slankere en lichtere Blade-achtige laptop. Verschijnt er zoiets op de markt, dan durven we vermoeden dat de helft van de aanwezigen in de persruimte waar ondergetekende momenteel zit volgend jaar voorzien zijn van een extra scherm. We denken dat onze buitenlandse collega’s van de videopers, monterend op een 17,3 inch workstation, een moord zouden plegen om nu al met Valerie aan de slag te gaan. Vermoedelijk staat het prototype precies daarom achter glas.

CES 2017project arianaproject valerierazer

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen