Nieuws

Hoe nuttig is het nieuwe 8K-scherm van Dell?

Dell pakt tijdens CES uit met een 32 inch monitor die een 8K-resolutie heeft. Hoeveel nut heeft een dergelijk scherm echter?

Dell heeft een 32 inch monitor aangekondigd die 8K ondersteunt. Er zijn al eerder 8K-tv-schermen opgedoken, welke door fabrikanten doorgaans als een proof-of-concept werden gebruikt. De Dell UltraSharp 32 Ultra HD 8K-monitor zal echter dit jaar nog te koop worden aangeboden. Het bedrijf hoopt zijn scherm vanaf maart aan de man te brengen voor 5.000 dollar.

Indrukwekkende specificaties

De nieuwe monitor van Dell is 32 inch groot en bevat maar liefst 33,2 miljoen pixels (7.680 x 4.320). Dit zorgt ervoor dat het scherm een pixeldensiteit heeft van 275 pixels per inch. Verder heeft het toestel van Dell een refresh rate van 60 Hz en toont het 100% van het Adobe RGB- en SRGB-kleurengamma. Ook het Rec.709-gamma wordt voor 100% weergegeven, terwijl het DCI-P3- en UHD Blu-ray Rec.2020-gamma voor respectievelijk 98 en ongeveer 80 procent worden getoond.

Dell heeft niet onthuld hoe het deze indrukwekkende resultaten weet te bekomen. Mogelijks maakt het bedrijf gebruik van Multi-Stream Transport (MST), dat door de eerste 4K-monitors werd gebruikt. Bij MST wordt het signaal van het brontoestel naar twee kanten van de monitor gestuurd, zodat je een scherm bekomt dat zich gedraagt zoals een uitgebreid bureaublad dat je kan verkrijgen via de beeldscherminstellingen van Windows. Doordat de nieuwste AMD- en Nvidia-GPU’s nieuwere versies van DisplayPort ondersteunen, kan het zijn dat Dell de techniek niet hoeft toe te passen.

Nut van 8K

Jammer genoeg beperken onze ogen in hoeverre we een verbetering merken bij het gebruiken van een 8K-scherm. Een 32-inch monitor met een resolutie van 2.560 bij 1.600 pixels wordt aanzien als retina vanaf 91 centimeter. Retina is een maatstaaf voor de afstand waarvan het menselijke oog de verschillende pixels niet langer kan onderscheiden. Een 4K-scherm verkleint deze afstand tot 63,5 centimeter. Bij een 8K-scherm moet je minstens op 30 centimeter van de monitor zitten om de pixels niet langer te kunnen onderscheiden. Er zijn echter maar weinig mensen die een 32-inch scherm gebruiken terwijl ze op minder dan 30 centimeter van de monitor zitten.

Bovendien is er momenteel nog geen 8K-content beschikbaar. Een Digicorder van Telenet ondersteunt bijvoorbeeld maximum resoluties van 720p en 1080i, wat nog niet eens 4K is. Streamingdiensten zoals Netflix bieden wel 4K-content aan, maar dit is nog steeds beperkt tot bepaalde series en films. De kans dat de diensten binnenkort content in 8K gaan aanbieden, is dan ook klein.

Het nut van 8K wordt verder beperkt doordat er momenteel geen GPU’s bestaan die de resolutie kunnen verwerken. Gamen in 8K blijft hierdoor voorlopig toekomstmuziek. Zelfs wanneer we optimistisch zijn over de vooruitgang van grafische kaarten, zou het immers nog 5 tot 7 jaar duren alvorens we van de hoge resolutie kunnen genieten.

Ten slotte is de bestandsgrootte een fundamenteel probleem. De videocompressiestandaard HVEC kan de grootte van mediabestanden met 50 procent doen afnemen zonder dat de beeldkwaliteit in gedrang komt. 4K heeft echter nog steeds vier keer zoveel pixels dan 1080p. De stap naar 8K zou nog eens een verviervoudiging van het aantal pixels betekenen. De toegenomen bestandsgrootte zal streamingdiensten, de benodigde bandbreedte en opslagruimte zwaar onder druk zetten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business