Nieuws

Nieuw ruimtebedrijf wil ISS vervangen door commercieel ruimtestation

Het ISS zal in 2024 buiten werking worden gesteld. De nieuwe firma Axiom treedt naar voren om een nieuw ruimtestation te maken, waar ook niet-astronauten welkom zullen zijn.

Het International Space Station (ISS) is geen lang leven meer beschoren. NASA plant om het ruimtestation in 2024 buiten werking te stellen. Deze datum kan eventueel nog worden uitgesteld tot 2028, maar daarna heeft de internationale ruimtegemeenschap een nieuw station nodig om in de ruimte te vertoeven. De nieuwe firma Axiom Space hoopt de leemte te vullen die door het einde van het ISS veroorzaakt zal worden.

Axiom bestaat nog maar van 2016 en heeft slechts een tiental medewerkers. Toch heeft het gloednieuwe bedrijf grootse plannen. De firma die wordt geleid door Mike Suffredini, die NASA zijn ISS-programma tien jaar lang beheerde, wil een commercieel station bouwen. Landen kunnen het bedrijf betalen om hun astronauten de ruimte in te sturen en ook ruimtereizen voor niet-astronauten zitten binnen de plannen van Axiom. Het bedrijf denkt op deze manier tussen 2020 en 2030 een markt van maar liefst 37 miljard dollar te kunnen aanspreken.

Module 1

Axiom wil tegen het einde van 2020 zijn eerste module de ruimte in sturen. De ‘Multi-Purpose Module’, of kortweg Module 1, is ongeveer negen meter lang en vijf meter breed. Het bedrijf overweegt daarom om de module in verschillende delen in de ruimte te krijgen.

Module 1 heeft een eigen aandrijfsysteem en zal daarom naar het ISS toe kunnen bewegen, eenmaal het zich in een baan rond de aarde bevindt. Axiom wil de module in eerste instantie koppelen aan het ISS, maar Module 1 zal vanaf het begin alle nodige ruimtes bevatten om op zichzelf te staan. Het ruimtestation zal slaapruimtes, een toiletruimte, kombuis en laboratoria bevatten.

In Module 1 kunnen tot zeven astronauten worden gehuisvest, al zal dit hoogstwaarschijnlijk erg krap zijn. Axiom zal daarom twee andere modules tussen 2020 en 2024 eveneens de ruimte in sturen. Tegen dat het ISS buiten werking wordt gesteld, zal er zich een nieuw station in de ruimte bevinden dat de nodige astronauten en reizigers kan ontvangen.

Overeenkomst

Axiom en NASA hebben een haalbaarheidsstudie uitgevoerd en zijn momenteel in gesprek om tot een overeenkomst te komen. Formele verbintenissen zijn voorlopig nog niet gemaakt, maar indien Axiom en NASA tot een overeenkomst komen, zal je binnen niet al te lange tijd een ticketje naar de ruimte kunnen kopen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business