Nieuws

NASA neemt unieke foto van aarde vanaf Mars

Een ruimtetuig dat in een baan rond Mars verkeert, heeft een foto genomen van de aarde en maan. Het resultaat is een unieke foto vanop een afstand van maar liefst 205 miljoen kilometer.

Met behulp van de Mars Reconnaissance Orbiter heeft NASA een foto kunnen nemen van de aarde en maan. Op de unieke foto kan je nog net Australië, een stuk Azië en een deel van Antarctica onderscheiden.

Mars Reconnaissance Orbiter

Sinds 2006 verkeert de Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) in een baan rond Mars. Het ruimtetuig werd in 2005 naar de rode planeet gestuurd met camera’s aan boord om de oppervlakte van Mars te onderzoeken. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de Orbiter maar twee jaar zou meegaan, maar het ruimtetuig heeft de verwachtingen van NASA overtreft. De MRO werd recent nog in een andere baan rond Mars gebracht, zodat het ondersteuning kan bieden voor de InSight lander. Dit voertuig zou Mars moeten bereiken tegen november 2018.

Eén van de toestellen die zich op de MRO bevinden, is de High Resolution Imaging Science Experiment (HiRISE)-camera. De HiRISE-camera is technisch gezien een telescoop met een spiegel van een halve meter groot. De telescoop heeft een resolutie van 30 centimeter per pixel op een hoogte van 300 kilometer. Dit is een hogere resolutie dan wat de meeste satellietbeelden van aarde hebben.

Twee foto’s

Om tot bovenstaande foto te komen, werden twee aparte foto’s genomen op 20 november 2016. Hiervoor maakt de HiRISE-camera gebruik van drie golflengtes, namelijk infrarood, rood en blauwgroen. Tijdens het verwerken van de beelden worden deze golflengtes getransponeerd om rood, groen en blauw te bekomen.

NASA heeft beide foto’s apart verwerkt, zodat alle details op zowel de maan als de aarde zichtbaar bleven. Aangezien de maan een stuk donkerder is dan de aarde zou deze op een normale foto bijna niet zichtbaar zijn. De foto is daarom aangepast om de maan op een ander helderheidsniveau te tonen. De posities en groottes van de hemellichamen zijn wel accuraat weergegeven.

Kalibratie

NASA heeft de beelden van de aarde en de maan genomen om de data van HiRISE te kunnen kalibreren. Dit is de reden waarom de foto de kant van de maan toont die naar de aarde is toegedraaid. Dit gedeelte van het hemellichaam is immers goed gekend en daardoor uitermate geschikt voor kalibratiedoeleinden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business