Nieuws

Pulse: Pc-markt krimpt verder en eID-lezers worden verleden tijd

Elke dag de opvallendste nieuwsfeiten van de afgelopen nacht, kort en krachtig voor je samengevat. Dat is onze nieuwe rubriek ‘Pulse’. Zo ben je nog voor je eerste koffie weer helemaal mee.

In onze nieuwe rubriek ‘Pulse’ vatten we elke ochtend de voorbije nacht voor je samen in vijf opvallende nieuwsfeiten, kort en krachtig. Zo ben jij in een paar minuten weer helemaal mee met de gebeurtenissen in technologieland.

[related_article id=”210680″]

1. Pc-markt krimpt voor vijfde jaar op rij

De pc-markt heeft voor het vijfde jaar op rij een terugval gekend. Volgens cijfers van Gartner en IDC werden in het afgelopen jaar tussen 260 en 270 miljoen apparaten verscheept. De cijfers van beide analysebureaus verschillen omdat ze er iets andere definities op nahouden van wat als pc en wat als tablet wordt beschouwd, maar de algemene trend is duidelijk. Gartner voorspelt dat de markt stagneert. IDC is iets positiever is en verwacht een stabilisatie of misschien zelfs groei in 2017. Ook de pc-fabrikanten zelf zien de toekomst nog rooskleurig in, en proberen de pc-markt nieuw leven in te blazen met nieuwe (niche)producten en innovaties.

2. eID-lezers worden verleden tijd

De Belgische overheid wil komaf maken met de eID-lezers waarmee burgers zich online kunnen identificeren. Het gaat op zoek naar privé-partners die meer gebruiksvriendelijke alternatieven kunnen ontwikkelen, zo weet VRT Nieuws. De eID-lezer wordt vandaag bijvoorbeeld gebruikt om je te identificeren bij Tax-on-Web of andere online diensten van de overheid. “Voor heel wat mensen is het vandaag een hele opgave om “het bakje” van de eID aan de praat te krijgen”, zegt minister van Digitale Agenda en Telecom Alexander De Croo (Open VLD). “We merken dat dat voor heel wat mensen een drempel is om digitaal met de overheid te communiceren.” Alternatieven kunnen bijvoorbeeld toepassingen zijn voor de smartphone en zullen aan strenge erkennings- en veiligheidregels moeten voldoen om in overweging te worden genomen.

3. Nintendo lost meer details over nieuwe spelconsole Switch

Vannacht heeft Nintendo meer informatie gelost over zijn nieuwe Switch-spelconsole. Op een evenement in Tokyo heeft het details gegeven zoals prijs, beschikbaarheid, een gloednieuw online abonnement en de lanceringsdata van toptitels zoals een nieuwe Mario, The Legend of Zelda: Breath of the Wild en Mario Kart 8 Deluxe. Alle details en een uitgebreide analyse van de aankondiging lees je hier.

4. Greenpeace brengt meest vervuilende datacenters in kaart

Greenpeace heeft een nieuw rapport gepubliceerd dat de energieconsumptie van de IT-sector in kaart brengt. De non-profit organisatie beschouwt datacenters als de fabrieken van de 21e eeuw en vraagt dat technologiebedrijven hun verantwoordelijkheid nemen om hun ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te maken. Apple blijkt voor het derde jaar op rij de zuinigste energieverbruiker, terwijl het in 2011 nog helemaal onderaan de lijst stond. Bedrijven als Apple, Google en Facebook hebben de laatste jaren extra inspanningen geleverd om de overstap te maken naar hernieuwbare energie waar mogelijk, en zijn daar ook erg transparant over. Bedrijven waarbij die transparantie ontbreekt, zoals Twitter en Reddit, werden hiervoor onmiddellijk gebuisd in het rapport van Greenpeace. Je kan het 102 pagina’s tellende rapport hier downloaden.

Bedrijven als Apple, Facebook en Google scoren erg goed in het rapport van Greenpeace. Chinese reuzen als Alibaba en Baidu hebben nog een inhaalslag te maken.

5. Chrome krijgt ondersteuning om FLAC-audio af te spelen

Google is bezig met de uitrol van FLAC-ondersteuning in Chrome. FLAC is een populair bestandsformaat bij audiofielen omdat er geen kwaliteit bij verloren gaat. Toch is het niet zo wijdverspreid omdat FLAC-bestanden erg groot in omvang zijn en niet op elk systeem even eenvoudig af te spelen zijn. Windows 10 biedt native ondersteuning en er zijn heel wat apps, zoals VLC, die met het formaat overweg kunnen, maar op macOS ontbreekt native ondersteuning nog. Mac-gebruikers zullen binnenkort dus naar de Chrome-browser kunnen grijpen als ze FLAC-audiobestanden willen afspelen.


Weer helemaal mee? Lees zeker ook deze 3 topverhalen:

 

chromeeidgreenpeacenintendopc-marktpulse

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen