Nieuws

Topman Samsung moet gevangenisstraf vrezen

De laatste tijd woedt een gigantisch omkoopschandaal in Zuid-Korea. Na het hoofd van de president dreigt ook dat van de troonopvolger van Samsung te rollen.

Lee Jae-yong, vicevoorzitter van Samsung en zoon van huidig voorzitter Lee Kun-hee, zou wel eens voor lange tijd achter de tralies kunnen belanden. De officiële troonopvolger en de facto de huidige leider van de chaebol (familiebedrijf) die Samsung is, wordt namelijk verdacht van verregaande omkoping van regeringsleden. Het hele schandaal is zo diepgeworteld dat zelfs president Park Geun-hye moest aftreden na dagenlange straatprotesten van duizenden Zuid-Koreanen.

Jeugdvrienden

Jae-yong werd vorige week al 22 uur lang ondervraagd door onderzoekers, net als topmensen van LG en Hyundai. Allen zochten ze gunsten van de regering bij dubieuze zaken en samensmeltingen van partnerbedrijven. Het contact met de president liep daarbij steeds via een nonprofitorganisatie die in handen is van Choi Soon-sil, een controversiële jeugdvriendin van Jae-yong die in nauw contact stond met de president. Choi zette vervolgens druk op de regering.

[related_article id=”211044″]

Schandalen op grote schaal lijken bij Samsung schering en inslag te zijn. Lee Kun-hee, de vader van Jae-yong, werd in 2008 bijvoorbeeld al veroordeeld voor fraude, maar kon later toch nog terugkeren naar Samsung nadat hij zijn tweede presidentiële aflaat kreeg. Later was hij nog kort lid van het internationale Olympisch Committee. In 2014 verdween hij weer uit beeld na een hartaanval; sindsdien leidt zijn zoon de chaebol.

Volkswoede

Het schandaal waar zoonlief Jae-yong vandaag in verwikkeld is, lijkt voor de Zuid-Koreaanse bevolking een eerder symbolische waarde te bevatten. Zij zijn het beu dat hun regering constant verwikkeld is in corruptie en omkoopschandalen. Jae-yong lijkt daar nu de prijs voor te betalen, die erg zwaar kan uitvallen nadat bekend werd dat hij naast omkoping ook schuldig is aan liegen onder ede tijdens een parlementaire zitting.

Afwachten

Momenteel oordeelt het Zuid-Koreaanse gerecht over het lot van Jae-yong. Indien zij beslissen dat de Samsung-topman moet worden aangehouden, is het onzeker wie de leiding van het elektronicabedrijf in handen krijgt. Het zou tevens een klap zijn voor de ex-president die haar positie dan nog verzwakt ziet. Ten laatste aan het einde van dit jaar wordt sowieso een nieuwe president verkozen, wat betekent dat het rijk van Park hoe dan ook ten einde is.

businesschaebolomkopingsamsungschandaal

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals