airbus vahana

Vliegtuigbouwer Airbus wil eind 2017 een prototype testen van een taxi die zonder chauffeur een passagier kan vervoeren door de lucht. "We nemen deze ontwikkeling zeer serieus," aldus CEO Tom Enders.

De ontwikkeling van een autonoom rijdende taxi spreekt al tot de verbeelding, Airbus voegt daar nog een extra element aan toe: het bedrijf zegt dat het klaar is om eind dit jaar een vliegende taxi zonder chauffeur (piloot?) te testen. Het huidige prototype is het resultaat van Vahana, het project dat Airbus in februari 2016 lanceerde om een autonoom vliegende voertuig te realiseren.

Vliegen via app

“Honderd jaar geleden ging het stadsvervoer ondergronds, nu hebben we de technologische bekwaamheid om boven de grond te gaan,” verklaart Airbus CEO Tom Enders tijdens de DLD conferentie in München. “We zitten in een experimentele fase, en we nemen deze ontwikkeling zeer serieus.” Het bedrijf gelooft in een wereld waar voertuigen verkeersopstoppingen kunnen vermijden door eroverheen te vliegen. De zelfvliegende taxi’s die Airbus voor ogen heeft verschillen niet zo heel veel van de plannen van bedrijven als Uber en Google. Je zou de vliegtuigtaxi’s via een app kunnen oproepen.

 

Airbus is zich bewust van enkele pijnpunten in die futuristische visie: Enders stelt ten overstaan van zijn publiek dat de technologie duurzaam zou moeten zijn, om te voorkomen dat drukke steden nog verder vervuild worden. Vanuit dat oogpunt heeft de introductie van vliegende taxi’s alvast een groot voordeel. Het zou een ommekeer kunnen betekenen voor de uitbouw van stadsinfrastructuur. “Je hoeft geen miljarden meer te pompen in betonnen bruggen en wegen,” aldus de CEO. Project Vahana hoopt om tegen 2020 met een commercieel product voor de dag te kunnen komen.

Struikelblok

Hoe eenvoudig Airbus met zijn prototype aan het werk zal kunnen gaan, is nog maar de vraag. Net zoals voor de autobouwers geldt voor Airbus dat het wetgevers zal moeten overtuigen om het testen van zijn vliegende taxi’s in de openbare ruimte mogelijk te maken. Airbus is niet het enige bedrijf dat zich waagt aan autonoom vliegende voertuigen. Vorig jaar wist het Chinese bedrijf Ehang heel wat aandacht te wekken op elektronicabeurs CES met zijn prototype van een autonome drone-helikopter die een passagier naar bestemming kan vervoeren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here