Nieuws

Kan Lineage OS de grote schoenen van CyanogenMod vullen?

CyanogenMod is niet meer. Uit de assen van het populaire besturingssysteem herrijst Lineage OS, de spirituele opvolger van het op Android gebaseerde OS.

Van alle open source besturingssystemen gebaseerd op Android is CyanogenMod het succesvolst. Het OS ondersteunt meer toestellen dan zijn concurrentie en bevat de meeste functies van alle aangepaste versies van Android. Het bedrijf achter CyanogenMod is echter niet meer en neemt het besturingssysteem mee in zijn val. Gelukkig staat Lineage OS klaar om de fakkel over te nemen.

CyanogenMod Inc.

CyanogenMod is van oorsprong een open source project en in theorie is dit nog steeds het geval. In 2013 verkreeg Steve Kondik echter financiering voor het starten van Cyanogen Inc. Via dit bedrijf wilden de programmeurs het besturingssysteem commercialiseren en het verkopen aan smartphonemakers. Als een resultaat van slecht management was het bedrijf echter niet succesvol in zijn missie en verliet Kondik de firma. De servers van CyanogenMod werden offline gehaald en het besturingssysteem wordt niet langer aangeboden.

Toch zijn de infrastructuur en de naam van CyanogenMod nog steeds eigendom van CyanogenMod Inc, waardoor Kondik en andere open source ontwikkelaars de draad niet kunnen oppakken met een nieuwe versie van CyanogenMod. De programmeurs hebben daarom besloten om opnieuw te beginnen onder de noemer Lineage OS. Dit besturingssysteem kan je aanzien als de spirituele opvolger van CyanogenMod 14.1.

Lineage OS

De eerste versie van Lineage OS pikt de draad weer op waar CyanogenMod is gestopt en is gebaseerd op Android 7.1 Nougat. De functies die je in het besturingssysteem kan terugvinden, zijn grotendeels gelijk met deze van het vorige OS, met als uitzondering de clouddiensten die verbonden waren aan de CyanogenMod-servers.

Dat het grote aanbod aan functies bewaard is gebleven, wil jammer genoeg niet zeggen dat alles koek en ei is. De lange lijst met ondersteunde toestellen waarvoor CyanogenMod werd geprezen, is namelijk erg hard uitgedund. Slechts een handvol smartphones wordt momenteel ondersteund, waaronder Nexus 5X, Nexus 6P, LG G4, Moto G4 en OnePlus One.

Nieuwe start

Eén van de redenen waarom veel Android-gebruikers naar CyanogenMod grepen, was de grote hoeveelheid ondersteunde toestellen. Nu dit voordeel van de baan is en de ontwikkelaars opnieuw het vertrouwen van gebruikers moeten winnen met een nieuw besturingssysteem, kunnen andere aangepaste versies van Android mogelijks hun slag slaan.

Het grote aantal functies en de bekende namen achter Lineage OS kunnen er echter voor zorgen dat gebruikers het besturingssysteem een kans geven. Voor wie een smartphone heeft die wordt ondersteund, is de lancering van Lineage OS alvast goed nieuws. Hopelijk kunnen Kondik en zijn kompanen in de toekomst meer mensen verblijden met de opvolger van CyanogenMod.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business