Nieuws

Gmail blokkeert binnenkort JavaScript-bijlages

Omdat JavaScript-bestanden te vaak worden misbruikt door cybercriminelen, heeft Google beslist om ze uit zijn e-maildienst te weren.

Google stelt paal en perk aan JavaScript-bestanden die via e-mail worden verstuurd. Vanaf 13 februari zal het niet meer mogelijk zijn om dit type van bestand als bijlage toe te voegen aan je mail. De .js-bestanden worden te vaak gebruikt als middel om malware te verspreiden.

Veiligheid

Het bedrijf maakt er weinig woorden aan vuil in zijn aankondiging over de verandering. In een korte tekst stelt het dat javaScript-bijlages om veiligheidsredenen zal inperken. De bestanden zullen niet meer als bijlage gebruikt kunnen worden, zelfs niet in gecomprimeerde vorm als een .zip-bestand. Wie het toch probeert, krijgt een waarschuwing te zien die uitlegt waarom die handeling wordt geblokkeerd.

Javascript vervoegt zo tientallen andere bestandstypes die al door Gmail in de ban zijn gedaan, al zijn er daarvan maar een paar omwille van het veiligheidsrisico geschrapt. Google zelf haalt .exe, .msc en .bat aan als voorbeelden die ter vergelijken zijn met de nieuwe beperking voor .js-bestanden.

Inbrekersinstrument

JavaScript is een populaire programmeertaal om webapplicaties te ontwikkelen, de bestanden worden vaak door gebruikers gedownload als onderdeel van de websites die ze bezoeken. Ze zijn echter ook een favoriet middel voor hackers om toegang te krijgen tot een computer. Omdat de bestanden eens gedownload automatisch binnen Windows Script Host draaien, van waaruit je eenvoudig code kan uitvoeren op een pc, is het een graag gebruikt inbrekersinstrument voor cybercriminelen.

Google verwijst personen die legitieme JavaScript-bestanden willen verzenden door naar Google Drive, Google Cloud Storage of andere opslagservices. Delen via de cloud kan je nog wel.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business