Nieuws

Nederlandse StemWijzer ziet resultaten uitlekken

Een website die de Nederlandse kiezer helpt bij het begrijpen van partijstandpunten aan de hand van een soort quizz, blijkt die resultaten bij te houden. Uiteraard lekten die uit.

Wie naar aanleiding van de aankomende Nederlandse verkiezingen naar stemwijzer.nl surft, krijgt een soort quizz voorgeschoteld. Aan de hand van 30 vragen kom je te weten bij welke partijstandpunten jouw mening het best aansluit. Beveiligingsonderzoeker Loran Kloeze bestudeerde de website en ondervond dat die alle resultaten bijhield. Hij deelde zijn bevindingen prompt met de wereld, waardoor de StemWijzer momenteel gebruikt wordt als ‘onofficiële, ongeoorloofde populariteitspeiling’.

[related_article id=”211705″]

Uit de resultaten blijkt dat de partij van de rechtse Geert Wilders de meeste bezoekers aan zich gekoppeld krijgt, gevolgd door de socialistische Partij van de Arbeid en de VVD van premier Mark Rutte. In de recentste officiële opiniepeiling staat Wilders eveneens op kop, gevolgd door Rutte. De PvdA staat daar pas op een zesde plek.

Populariteit overschatten

Onder meer PvdA-boegbeeld Lodewijk Asscher dweept nu met de StemWijzer om te verkondigen dat zijn partij dé oplossing is voor het anti-islamgeweld van Wilders. Anita de Jong van het bedrijf dat de StemWijzer ontwierp roept echter op om dat niet te doen: zij stelt dat de website niet bedoeld is om stemadvies te verlenen, maar om het volk wat bij te brengen over de verschillende partijstandpunten.

De Jong zegt daarnaast dat velen de test meerdere malen proberen, om te kijken waar ze uitkomen wanneer ze hun antwoorden licht wijzigen. Ze zegt dat met name het resultaat voor PvdA overdreven is.

Gevaar voor democratie

[related_article id=”211347″]

Kloeze wijst erop dat de website een gevaar vormt voor een objectieve stembusgang. Uit zijn onderzoek bleek bijvoorbeeld dat hij niet de eerste was om de verdediging uit te schakelen. Zo vond Kloeze onder meer enkele beledigingen in het script. Aangezien in 2012 maar liefst 5 van de 17 miljoen Nederlanders deelnam aan een gelijkaardige test, vind Kloeze het bijhouden van dergelijke resultaten gevaarlijk terrein.

Het lek komt op een moment dat de hele wereld uitkijkt naar de verkiezingen in dit jaar, onder meer in Frankrijk, Duitsland, en dus ook Nederland. Iedereen is op zijn hoede voor mogelijke inmenging in de procedure door bijvoorbeeld Rusland. Vorige week besliste de Nederlandse overheid daarom al dat alle stemmen met de hand geteld zullen worden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business