Nieuws

Facebook stelt visie bij: wordt naakt aanvaardbaar?

In een lange blogpost licht Zuckerberg Facebooks nieuwe visie toe. Voortaan wordt meer aandacht geschonken aan ongenuanceerde berichten en worden expliciete beelden niet langer automatisch geweerd.

Facebook wil mee met zijn tijd. In een lange blogpost licht CEO Mark Zuckerberg de nieuwe visie toe van zijn sociale medium. Jarenlang ging Facebook door het leven met als promopraatje dat het mensen de kans wil geven om ‘te delen’ en de wereld meer open en verbonden te maken. Al die tijd ging dat gepaard met een redelijke vrijheid aan informatiedeling, terwijl expliciete berichten werden gecensureerd – denk hierbij aan naaktfoto’s.

Formatproblemen

Die vrije informatiedeling zorgde de voorbije maanden voor een storm aan kritiek. Velen wijzen met de vinger naar Facebook als een van de redenen waarom Donald Trump verkozen werd tot president. Zuckerberg deed die beweringen altijd af als nonsens en ontkende dat zijn medium een nieuwsbron is. Nu lijkt hij daar deels op terug te komen.

[related_article id=”211347″]

In zijn bericht heeft Zuck het over de voor- en nadelen van zijn format: mensen hebben de mogelijkheid om in een kort bericht tot de kern van de zaak te komen, terwijl die misschien wel alle nuance overboord gooien. Zuckerberg stelt dat hij inziet dat mensen meer en meer zijn medium aangrijpen om hun versie van de feiten weer te geven, wat kan leiden tot verkeerde informatie.

Navelstaren

In de nieuwe strategie zou Facebook (op termijn) gebruik gaan maken van artificiële intelligentie die berichten en hun inhoud scant om er dan een tag op te plakken. Op die manier maakte het eerder al bekend dat het mensen bewuster wil maken van alternatieve feiten. Gisteren maakte het medium nog bekend dat het deze berichten nooit zou blokkeren omdat het dergelijke posts ziet als een recht: iemand die alternatieve feiten wil lezen, moet dat kunnen.

In totaal wil Zuckerberg de nieuwe visie van Facebook laten steunen op vijf peilers: gemeenschappen die ondersteunend zijn, veilig, geïnformeerd, geëngageerd en inclusief. Voornamelijk die laatste peiler weet bij internationale media de aandacht te trekken. In die paragraaf geeft Zuck toe dat Facebook komaf moet maken met zijn navelstaarderij. “Hier in Californië bevinden we ons niet op de beste plek om culturele normen in de rest van de wereld te identificeren,” schrijft hij.

Waarden en normen

Daarmee verwijst hij naar de censuur die zijn medium regelmatig toepast op expliciete foto’s en video’s, regelmatig verkeerdelijk. In zijn visie moet er op termijn per regio beslist worden wat aanvaardbare berichten zijn. Bij ons wordt naakt veel toleranter onthaald dan in het Midden-Oosten. Hoewel Facebook nog steeds zou controleren op basis van lokale wetten en principes, zou er veel meer inmenging mogelijk worden van gebruikers.

Daarnaast zou elke gebruiker zelf kunnen instellen hoe streng de filters mogen zijn. Wie zich daar niet mee bezighoudt, kan dan gebruikmaken van een standaardfilter die afgestemd wordt op de gemiddelde normen voor die regio. Om deze vorm van censuur te gebruiken, zou opnieuw AI worden aangewend. Het is echter niet duidelijk op welke termijn Zuckerberg zo’n systeem in werking ziet treden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Koop jij de nieuwe iPhone 15?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business