Nieuws

SSD’s worden opnieuw duurder door schaarste op de markt

Pc-fabrikanten zullen de stijgende prijzen van SSD's waarschijnlijk niet doorrekenen aan hun klanten, maar de evolutie heeft wel op een ander vlak negatieve gevolgen.

Na verschillende jaren van een gestage daling in de prijs van solid state drives, springt de waarde van het product opeens terug omhoog. Analysefirma DRAMeXchange heeft vastgesteld dat de kostprijs van mainstream SSD’s met zo’n 10 procent is gestegen in het eerste kwartaal van 2017.

De oorzaak van de prijsstijging is het tekort aan NAND-flashgeheugen op de markt, het type opslag waarop SSD’s gebaseerd zijn. Onder andere de overgang van 2D NAND naar 3D NAND zorgt ervoor dat er van bepaalde NAND-types minder geproduceerd wordt, waardoor de kostprijs voor multi-level cell (MLC) SSD’s met 12 tot 16 procent toeneemt, en die voor nieuwere triple-level cell (TLC) SSD’s met 10 tot 16 procent.

Minder opslag

Het vormt een obstakel voor pc-fabrikanten, die steeds vaker een SSD in hun producten steken. Consumenten beginnen de voordelen van SSD boven HDD te erkennen en te verwachten. Momenteel heeft zo’n 33 procent van alle laptops op de markt een SSD. DRAMeXchange voorspelt dat dat in 2017 tot 45 procent zal klimmen.

[related_article id=”212350″]

De prijsstijging zal fabrikanten er dus niet van weerhouden om meer SSD’s in te slaan. Volgens het analysebureau hoeven klanten niet te vrezen dat zij de rekening gepresenteerd krijgen in de winkel. In plaats daarvan zouden laptops het langer moeten doen met een maximale opslag van 128 à 256 GB om de kosten te drukken. De beschikbaarheid van grotere SSD’s zal dus beperkt blijven tot high-end modellen.

Tot slot weet DRAMeXchange ook dat de meeste SSD’s zullen blijven vasthouden aan een SATA-connectie, ook al wint PCIe aan populariteit het komende jaar.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business