Nieuws

Samsung Galaxy S8: alles wat we nu al weten

Volgende week wordt de nieuwste vaandeldrager van Samsung voorgesteld. Het ideale moment om alle informatie die we al hebben nog eens netjes op te lijsten.

Het is voor een gigantisch bedrijf als Samsung blijkbaar onmogelijk om details van nieuwe toptoestellen geheim te houden. Om de haverklap vernemen we kleine beetjes via verschillende kanalen, waaronder notoir smartphone-klokkenluider Evan Blass. Het is mede dankzij hem dat Samsung ons volgende week bijna niet meer kan verrassen, tenzij ze een wel heel straffe stunt uithalen.

Broodnodig succes

Er hangt voor Samsung veel af van het succes van de Galaxy S8. Het was voor de Zuid-Koreanen een half jaar om snel te vergeten met twee schandalen die in de pers breed werden uitgesmeerd (mea culpa). In september was er het fiasco van de Note 7 met zijn ontploffende batterij, en enkele weken geleden werd de de facto bedrijfsleider gearresteerd in een grote omkopingszaak in het thuisland. Het consumentenvertrouwen moet dus hersteld worden.

Samsung wil dat gaan doen met twee modellen voor zijn duurste Galaxy-segment: een Galaxy S8 en een S8+. Voor het ‘kleine’ model verwachten we een schermgrootte van 5,7 inch, terwijl de S8+ het zal gaan doen met 6,2 inch. Dat klinkt zeer groot, maar verwacht wordt dat de schermranden zo verkleind zullen zijn dat het toestel op zich toch niet (veel) groter zal zijn dan de S7 die we vandaag kennen. Alle modellen krijgen de gebogen schermranden, waardoor de naam ‘Edge’ overbodig wordt.

Rare keuze

Om de schermranden zo dun mogelijk te krijgen, worden alle hardwareknoppen onderaan de toestellen weggehaald. Voortaan gebeurt de schermnavigatie met softwareknoppen op het scherm, terwijl de beruchte thuisknop, met ingebouwde vingerafdrukscanner, verdwijnt. De scanner wordt naar achteren geplaatst, naast de camera om het lekker verwarrend te maken.

Van de S8+ weten we alvast dat Samsung hem uitrust met de laatste nieuwe snufjes. Zo zal er naast een vingerafdrukscanner ook een irisscanner aanwezig zijn, zoals in de Note 7 al het geval was. De hoofdcamera (een enkele) krijgt 12 megapixels, terwijl de selfiecamera er 8 krijgt. De minimale opslagruimte bedraagt 64 GB, die kan worden uitgebreid met een microSD-kaart. 4 GB RAM-geheugen zorgt voor een vlotte werkervaring. Binnenin winden we ten slotte nog de nieuwste Snapdragon 835, al wordt die op sommige markten vervangen door de eigen Exynos 8895.

Klein mysterie

Over de kleinere S8 weten we in principe veel minder. Er zijn maar weinig lekken geweest rond het kleine broertje, maar we verwachten dat die grofweg dezelfde specificaties zal meekrijgen. Eventueel zonder irisscanner. Wel weten we dat de schermresolutie 2960 x 1440 zal bedragen. Beide modellen behouden bovendien de 3,5 mm audiojack en krijgen Bixby mee: Samsungs eigen slimme assistent die geïntegreerd zal worden in verschillende apps, voor een diepgaandere ervaring dan je bij Google of Apple zou vinden.

De richtdatum voor verkoop zou 21 april zijn. Er is echter niemand die dat met zekerheid durft te zeggen. Voor de verandering kennen we wel al de europrijzen, terwijl de dollarprijzen nog niet gekend zijn. Voor de Galaxy S8 mag je 799 euro neertellen, terwijl de S8+ 899 euro zal kosten.

Accessoires

Qua accessoires wordt verwacht dat Samsung de Gear VR en de Gear 360 zal opfrissen met nieuwe modellen. Daarnaast werkt Samsung aan het DeX workstation: een Windows Continuum-achtig docking station dat je smartphone kan veranderen in een volledige desktopomgeving. Het is afwachten hoe dat zal werken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business