Nieuws

Apple neemt Workflow over: diepgaande automatisering in iOS?

Apple’s nieuwste aankoop is Workflow, een app die gelijkaardig is aan If This, Then That (IFTTT). De mogelijkheden zijn eindeloos, al blijft de app voorlopig gewoon (gratis) bestaan.

Wie If This, Then That (IFTTT) ooit al eens gebruikte, weet hoe handig die kan zijn. Wanneer je thuiskomt, kan je garagepoort automatisch opengaan, waarna je lampen gaan branden en het alarm automatisch wordt uitgeschakeld. Dat zou je kunnen instellen op basis van je locatie, of door een sneltoets in te stellen. Workflow is een alternatieve dienst op iOS die zowat hetzelfde kan.

Die laatste is nu overgenomen door Apple. Fans van het merk en de dienst wrijven zich uiteraard al in de handen: ze beelden zich al in dat Apple geautomatiseerde diensten standaard gaat inbouwen in zijn mobiele besturingssysteem. Met de druk op een knop worden zo vele scenario’s mogelijk. Je kan bijvoorbeeld vertrekken op je werk en automatisch een melding sturen naar het thuisfront dat je onderweg bent.

Voorlopig gratis

Zo’n vaart zal het echter niet meteen lopen. De dienst blijft namelijk gewoon bestaan, althans voorlopig. Apple maakt de app wel gratis, terwijl die voordien betalend was. Het zorgt voor een zelden geziene situatie: meestal sluit Apple een aangekochte dienst zo snel mogelijk af, waarna die later in een of andere vorm terugkomt in het OS. Denk hierbij aan HopStop.

Het is vooralsnog onduidelijk hoe lang Apple de app gratis gaat aanbieden, noch wat daarna de plannen zijn. Een logische stap zou integratie in het eigen Internet of Things-systeem zijn. Met HomeKit heeft Apple een heel ecosysteem klaarstaan dat baat kan hebben bij een diepgaande integratie van de dienst.

iOS 12

iOS-gebruikers hoeven echter nog niet meteen te hopen op zo’n integratie. Aangezien iOS 11 al voor de deur staat, lijkt het zeer onwaarschijnlijk dat zo’n grote toevoeging op slechts enkele maanden van de lancering nog wordt uitgevoerd. Als Apple kiest voor een integratie, lijkt het eerder wachten op iOS 12.

applehomekitiftttiosiOS 11ios 12workflow

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals