Intel Optane SSD

Intel brengt zijn Octane-SSD's naar de consumentenmarkt. De nieuwe geheugenmodules kan je aan je bestaande SSD of HDD koppelen om de snelheid aanzienlijk op te krikken.

Eerder werden de eerste Optane-SSD’s voor datacentra al gelanceerd, nu heeft Intel ook Optane-geheugenmodules voor consumentencomputers aangekondigd. De twee Intel Optane Memory-drives, respectievelijk 16 en 32 GB, zijn M.2-reepjes op basis van de 3D Xpoint-technologie. 3D Xpoint is een supersnelle vorm van niet-vluchtig geheugen. Omdat de Octane SSD’s een lage capaciteit hebben, bewijzen ze vooral hun nut als cache voor klassiekere opslag. De drives kunnen zo gekoppeld worden aan grotere SSD’s of HDD’s om de snelheid van je systeem sterk op te krikken.

De Optane-SSD voor datacentra.

De computer zal de twee schijven zien als één volume, en dankzij de Intel Rapid Storage-technologie zal de meestgebruikte data automatisch cachen op de snelste drive. Je computer zal bijgevolg twee keer zo snel opstaren volgens Intel. Ook zou de opslag veertien keer sneller worden en programma’s zoals Microsoft Word zouden vijf keer zo snel opstarten.

Intel Optane Memory Ready

Vooraleer je gebruikt kunt maken van deze nieuwe technologie, moet je een computer hebben die ‘Intel Optane Memory Ready’ is. Asus maakte alvast bekend welke moederborden gereed kunnen gemaakt worden voor Intel Optane SSD’s. Concreet moet je ten minste een Kaby Lake-CPU hebben met een 200-serie chipset en een compatibel M.2 2280-slot met twee of vier PCI-E lanes.

Op 24 april kan je de Optane-SSD kopen. De Optany Memory-drives zullen beschikbaar zijn vanaf 24 april. De 16-GBvariant zal omgerekend zo’n zeventig euro kosten en die van 32 GB zo’n veertig euro.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here