Nieuws

Jouw Bose-koptelefoon bespioneert je

Niet James Bond, maar de Amerikaanse audiogigant houdt een oogje in het zeil. Het verstuurt je luistergegevens naar externe bedrijven, die zo meer te weten komen over jouw gedrag en politieke inzichten.

Audiogigant Bose wordt beschuldigd van het verzamelen en delen van je luistergegevens zonder toestemming te vragen. Dat meldt het Amerikaanse tijdschrift Fortune. De openbare klacht kan je hier lezen.

Bose verzamelt de privégegevens via zijn app Connect, die je in de Play Store en App Store kan vinden. Op zich is dat zo erg niet. Als het daarmee zijn toestellen kan verbeteren, knijpen we graag een oogje toe. Maar de geluidsexpert stuurt die data ook door naar andere bedrijven, en dat kan niet zomaar door de vingers worden gezien. Zo ontving het Amerikaanse dataminingbedrijf Segment bijvoorbeeld luistergegevens van Bose-gebruikers.

Niet enkel je favoriete genre ontbloot

Het privacybeleid van Bose stelt dat het niet-persoonlijke en ontraceerbare informatie mag gebruiken voor onderzoek en reclamedoeleinden. Nergens staat vermeld dat het je gegevens mag gebruiken en verzenden naar derden. Met je luistergegevens weten bedrijven niet alleen meer over je favoriete muziekgroep of -genre. Je muzieksmaak zou je ook meer vertellen over jouw persoonlijkheid, gedrag en politieke inzichten. Als iemand luistert naar, Islamitische gebeden, dan is die hoogstwaarschijnlijk een moslim. Wie luistert naar een podcast over HIV of AIDS, heeft die ziekte misschien wel opgelopen of kent iemand in zijn omgeving. Met deze info kunnen bedrijven beter advertenties op maat sturen.

Als je de Connect-app hebt en veel waarde hecht aan je privacy, dan deïnstalleer je beter de app. Je koptelefoon en speakers zijn volledig functioneel zonder de software. De meegeleverde applicatie biedt enkel extra functionaliteit aan voor je draadloze toestellen, zoals de QuietComfort 35-koptelefoon. Zo kan je bijvoorbeeld je muziek delen met een vriend of familielid die ook een audiotoestel van Bose heeft.

Bose QuietComfort 35
bosebose connectquietcomfort

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals