Nieuws

3D-printer helpt met herstel hart

Bij een hartaanval krijgt het hartspierweefsel een tijdje geen zuurstof en raakt het beschadigd. In de toekomst kan je met een 3D-printer je hart terug oplappen.

Met driedimensionale printers kan je meer dan een miniatuurtrol of deurklink bouwen. Ook in de geneeskunde kan de technologie van goudwaarde zijn. Zo hebben onderzoekers aan de Amerikaanse University of Minnesota een lapje geprint dat beschadigd hartweefsel herstelt na een hartaanval of -infarct.

Al binnen enkele jaren

Eerst voerden de wetenschappers een 3D-scan uit van de proteïnen van hartweefsel. Op basis daarvan ontwikkelde het kunstmatig weefsel, dat niet enkel de structuur van het hartweefsel repliceerde maar ook klopte zoals een werkend hart. Het team testte de artificiële stof al uit op een muis. Na een aantal weken versmolt het driedimensionaal web met het biologische hartweefsel. Er waren geen vervolgoperaties nodig om het lapje te verenigen.

Natuurlijk is een muizenhart makkelijker te genezen dan dat van een mens. Maar de vroege resultaten zijn veelbelovend. Volgens de onderzoekers is het een kwestie van jaren vooraleer de technologie bij ons mogelijk is. In de toekomst hoeven chirurgen enkel een 3D-stofje te printen en dit in het hart te planten.

Bij een hartinfarct of hartaanval krijgt het spierweefsel een tijdje geen zuurstof. Daarom raakt het beschadigd of sterft het zelfs gedeeltelijk af. Onderzoekers over de hele wereld zoeken al jaren een manier om dit weefsel kunstmatig te bouwen, ook de KU Leuven. De Amerikaanse universiteit is daar nu als eerste in geslaagd.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business