Nieuws

Belgische banken maken kaartlezer overbodig met nieuwe app

De itsme-app moet het mogelijk maken voor de Belg om veilig en makkelijk in te loggen bij online diensten, zonder de kaartlezer boven te halen.

De vier Belgische grootbanken – BNP Paribas Fortis, KBC, ING en Belfius – en de drie belangrijkste telecomoperatoren – Proximus, Orange en Base – bundelen hun krachten in het Belgian Mobile ID-consortium en lanceren vandaag een mobiele app die gebruikers toelaat om zich online te identificeren. De app krijgt toepasselijk de naam ‘itsme’.

“Iedereen met een gsm en Belgisch eID” kan vanaf 30 mei gebruik maken van de itsme-app om digitaal in te loggen, meldt het consortium op hun website. Gebruikers kunnen met de app bijvoorbeeld veilig de toegang krijgen tot bank-applicaties, webwinkels en overheidstoepassingen via hun smartphone. Het inloggen gebeurt via een vijfcijferige code die gekoppeld wordt aan je Belgische eID.

Het consortium wilt op die manier een gebruiksvriendelijk en veilig alternatief bieden voor het veelvoud aan inlogmethodes die veelal zijn gebaseerd op wachtwoorden, vingerafdrukscans of kaartlezers.

Geen kaartlezer

Dat er geen kaartlezer nodig is, kan door de tweevoudige controle waarop de Belgian Mobile ID is gestoeld, weet De Tijd. De identiteit van de gebruiker wordt gecontroleerd aan de hand van de gegevens waar de organisaties in het consortium over beschikken: enerzijds wordt de identiteit van de gebruiker getoetst aan de gegevens die bij de bank worden bewaard, en anderzijds kunnen de gegevens via de simkaart en het netwerk ook door de telecomoperator worden gecontroleerd. Dat moet de veiligheid ten goede komen.

Uit flop

Het Belgische initiatief is een vervolg op het geflopte Sixdots. In 2013 sloegen de grootbanken en telecomoperatoren de handen in elkaar om een Belgische, mobiele betaaloplossing te creëren, maar het project had geen succes en werd in 2015 opgedoekt. Toen werd besloten om te concentreren op een mobiele identificatie-oplossing, waaruit uiteindelijk het idee voor de Belgian Mobile ID werd geboren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business