Nieuws

Britse eerste minister wil beperkingen op het internet

Theresa May stelt dat het internet zoals het nu functioneert terroristische ideologieën de ruimte geeft om te groeien. Ze roept op om nieuwe regels op te leggen.

De Britse eerste minister Theresa May wil strengere regels in voege brengen voor het internet. Dat voornemen sprak ze uit tijdens haar toespraak in reactie op de nieuwe terroristische aanslag in hartje Londen.

Een week na de bomaanslag in Manchester werd het Verenigd Koninkrijk zaterdagavong opnieuw opgeschrikt door een aanval die ondertussen opgeëist is door IS. Drie aanvallers reden met een bestelwagen op voetgangers in op Londen Bridge en stopten vervolgens bij Borough Market om daar mensen met messen neer te steken. Alledrie werden doodgeschoten door de politie om de aanval te stoppen. Zeven mensen lieten het leven, 48 raakten gewond.

Veilige ruimte wegnemen

De eerste minister stelt dat het internet zoals het nu functioneert terroristische aanslagen in de hand werkt. “We kunnen niet toestaan dat deze ideologie de veilige ruimte krijgt die ze nodig heeft om te groeien, en toch is dat juist wat het internet voorziet, en de grote bedrijven die intergebaseerde diensten aanbieden,” verklaarde Theresa May in haar speech. Verder stelde ze dat het Verenigd Koninkrijk meer maatregelen moet nemen om dat te voorkomen, en maakte ze duidelijk dat ze daar ook internationaal aan wil werken met bondgenoten zodat ze “extremisten hun veilige plekken online kunnen ontnemen”.

May waagt zich niet op nieuw terrein met haar oproep voor meer regulering op het internet. Als minister van Binnelands Zaken in 2012 werkte ze al een wet uit die internetproviders verplichtte om gebruikersdata een jaar lang bij te houden, al raakte het voorstel niet door het parlement.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business