Nieuws

PCIe 5.0 komt in 2019 met reusachtige bandbreedte

PCI-SIG heeft aangekondigd dat de PCIe 4.0-standaard klaar is voor gebruik en dat PCIe 5.0 al in 2019 komt. De bandbreedte van deze specificatie is maar liefst 4 keer groter dan deze van de huidige standaard.

PCI-SIG, de organisatie achter de PCI Express-standaard (PCIe), heeft aangekondigd dat PCIe versie 4.0 klaar is om te worden gebruikt in hardware. Bovendien laat de groep weten dat het PCIe 5.0 klaar wil hebben tegen 2019. De eerste moederborden die PCI 4.0 ondersteunen, worden waarschijnlijk volgend jaar uitgerold. Op de eerste hardware met PCIe 5.0 moeten we nog wachten tot 2020 of 2021.

Vertragingen

PCI-SIG lanceert de PCIe 4.0-standaard met een grote vertraging. De organisatie rolde PCIe 3.0 al in 2010 uit en de eerste moederborden met de standaard kon je in 2011 kopen. Indien PCI-SIG aan dezelfde snelheid de volgende versie van zijn standaard zou hebben uitgerold, zou PCI 4.0 al in 2013 klaar zijn geweest. Moeilijkheden met het design zorgden er echter voor dat de ontwikkeling van de nieuwe standaard meer tijd in beslag nam.

De organisatie achter de PCIe-standaard heeft klaarblijkelijk minder problemen met het design van versie 5.0. Slechts twee jaar nadat de groep versie 4.0 uitrolt, wil het PCIe 5.0 al op de wereld loslaten. Hierdoor lijkt PCIe 4.0 maar een erg kort leven beschoren. Hoogstwaarschijnlijk zal de standaard slechts in een beperkt aantal toepassingen worden gebruikt, waarna zijn jongere broer de technologiewereld overneemt.

Toch vindt PCI-SIG dat PCIe 4.0 een belangrijke plaats inneemt. “De voorgaande PCIe 4.0-specificatie is ontwikkeld met fundamentele functieverbeteringen die de PCIe-architectuur geschikt maken voor de toekomst en toekomstige specificatieontwikkelingen versnellen. Deze onderneming, tezamen met verbeterde siliconen designprocessen, fungeren als de fundering voor de PCIe 5.0-specificatie,” schrijft PCI-SIG.

Grote bandbreedte

PCI-SIG heeft in het verleden de snelheid van zijn standaard steeds verdubbeld wanneer het een nieuwe versie uitrolde en ook nu is dat het geval. PCIe 3.x haalde 8 gigatransfers per seconde (GT/s) en had een linkbandbreedte van 8 Gb/s per lane. Hierdoor verkreeg de specificatie een totale bandbreedte van 32 GB/s in een 16-laneslot.

De PCIe 4.0-standaard haalt daarentegen 16 GT/s en heeft een linkbandbreedte van 16 Gb/s per lane. De totale bandbreedte voor een 16-laneslot is hierdoor 64 GB/s. PCIe 5.0 doet hier nog een schepje bovenop en verdubbelt nogmaals de specificaties. Hierdoor heeft de standaard een bandbreedte van 128 GB/s voor een 16-laneslot.

Dankzij deze indrukwekkende specificaties heeft PCIe 5.0 een grotere bandbreedte dan dual-channel DDR3 en ook de DDR4-3200-standaard moet onderdoen voor de nieuwe specificatie. Aangezien PCIe 5.0 wel hogere vertragingen heeft dan DDR4 zal de interface echter nog niet snel voor RAM worden gebruikt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business