Nieuws

Piraten omzeilen encryptie van 4K Blu-Rayfilms

Tot voor kort werd Blu-Ray als onkraakbaar beschouwd. Nu verschillende 4K-films op illegale downloadsites zijn opgedoken, lijkt het erop dat piraten de sleutels van de schatkist gevonden hebben.

Softwarepiraten hebben de afgelopen weken drie populaire UHD Blu-Rayfilms online aangeboden als illegale downloads, zo rapporteert website Torrentfreak. Specifiek gaat het over Smurfs 2, Patriots Day en Inferno.

AACS 2

Dat films online belanden is geen nieuws, wel het feit dat het om Blu-Raybestanden gaat. Blu-Ray werd immers beschouwd als een van de laatste bastions waarvan piraten de toegang nog niet gevonden hadden. Nu die drie films in korte tijd online zijn verschenen, heeft het er alle schijn van dat die vestiging ook gevallen is.

Bestanden op UHD Blu-Rays zijn beschermd met Advanced Access Content System (AACS) 2. Dit is complexe encryptiesoftware die ook gebruikt wordt door bedrijven als IBM, Intel, Microsoft, Panasonic en Sony om informatie te beschermen. De opsomming toont meteen ook aan waarom het kraken van de films niet alleen een impact heeft op de filmindustrie.

Het is nog niet bevestigd dat de cybercriminelen effectief AACS 2 hebben weten te kraken. De piraten zelf houden de manier waarop ze aan de bestanden zijn gekomen vooralsnog geheim. Bovendien maakt de laatste generatie van UHD Blu-Ray naast de gewone AACS 2-encryptie ook gebruik van bus-encryptie, waardoor er twee aparte versleutelingsprotocollen gekraakt moeten worden.

Andere verklaringen

Het is mogelijk dat de piraten er op een andere manier in geslaagd zijn om de encryptie te omzeilen. Zo speculeren sommige veiligheidsonderzoekers dat de piraten misschien toegang hebben gekregen tot de sleutels voor de encryptie.

Een anonieme bron schoof een andere suggestie naar voren, aldus ZDNet. De bron wees een exploit voor het Intel SGX-protocol aan als mogelijke boosdoener. Intel SGX is technologie waarmee ontwikkelaars hun code kunnen beschermen tegen aanpassingen of diefstal. “Als SGX een loop bevat, dan maakt dat voor gebruikers mogelijk om PowerDVD’s geheugen te lezen. Wat hen toelaat om de ontsleutelde data van 1 op 1 te kopiëren van een UHD Blu-Rayschijf.” PowerDVD is een veelgebruikte mediaspeler.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business